Svěží jablečný koláč s citronem a ořechy - postup přípravy
Existuje nespočet variací na jablečné koláče, přičemž každá z nich má své chuťové kouzlo. Jednou takovou je tento jablečný koláč z jemně citronového těsta, které doplňují vlašské ořechy.
Na těsto
Dále
Oloupejte si jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostky. Pak je promíchejte se šťávou z půlky citronu.
Do mísy dejte vejce, sůl a cukr a vyšlehejte do pěny. Pak do ní zašlehejte slunečnicový olej, vodu a citronovou šťávu a nakonec přidejte kůru z citronu. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně prosátou směs vmíchejte do těsta. K němu pak přidejte jablka, vlašské ořechy a zamíchejte.
Formu (ideálně s odnímatelným okrajem) o rozměrech 29×18 centimetrů vymažte máslem a vysypejte moukou. Vlijte do ní těsto, vložte formu do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 40 minut. Před podáváním koláč poprašte moučkovým cukrem.