Fazolová polévka s paprikou a rajčaty - postup přípravy
Fazole jsou jedním z nejzdravějších druhů zeleniny a nejbohatších rostlinných zdrojů bílkovin v rostlinné říši – obsahují spoustu zdravých tuků, vlákniny, vitaminy skupiny B a E a spoustu minerálních látek. Dopřejte si tuto zásobárnu zdraví v lahodné zeleninové polévce.
Ingredience
Bílé fazole zalijte vodou a nechte je do druhého dne nabobtnat. Poté je propláchněte a slijte z nich veškerou vodu. Fazole přesypejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou a nechte je 30 až 40 minut stát. To opakujte dvakrát nebo třikrát, poté je dobře propláchněte, zalijte je novou studenou vodou a dejte je vařit na sporák, kde by měly strávit okolo 40 až 45 minut. Když jsou fazole téměř měkké, přidejte k nim asi 1 lžičku soli.
Oloupejte červenou cibuli (můžete použít i bílou, ale červená vytváří krásný barevný efekt) a nakrájejte ji na drobné kostičky. Nadrobno nakrájejte také dva stroužky česneku. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje, vsypte do něj připravenou cibuli i česnek a obojí na středním žáru smažte 2 nebo 3 minuty.
Mezitím očistěte dva řapíky celeru a nakrájejte je na proužky, které přihoďte do pánve k cibuli. Pokračujte ve smažení další minutku. Nakrájejte očištěnou červenou papriku na proužky a pošlete ji do pánve k ostatní zelenině.
Promíchejte a přidejte sůl, sladkou papriku, chilli a mletý koriandr. Po další chvilce přijdou do směsi rajčata, která jste předtím oloupali a nastrouhali na jemném struhadle. Můžete také použít loupaná rajčata z konzervy. Promíchejte a přidejte i rajčatový protlak, který nechte 3 až 4 minuty zasmažit. Přitom můžete trochu zvýšit plamen.
Když jsou fazole v hrnci měkké, vyklopte k nim směs restované zeleniny z pánve a důkladně je rozmíchejte. Podle chuti přidejte sůl a mletý černý pepř a nadrobno nasekané zelené bylinky. Promíchejte, nechte 5 minut provařit a podávejte.