3 způsoby, jak rychle uvařit luštěniny do 15 minut - postup přípravy
Hrách, čočka nebo fazole jsou chutné a velmi zdravé druhy potravin, mnoho kuchařek se jim však vyhýbá, protože jejich příprava je časově náročná. Zdlouhavému namáčení a vaření luštěnin se však lze docela snadno vyhnout, a to hned 3 různými způsoby.
Jedlá soda
Kuchaři v jídelnách a restauracích luštěniny nikdy nenamáčejí. Namísto toho ve vodě nechají rozpustit trochu jedlé sody. Od dosažení bodu varu se pak hrách nebo fazole uvaří až do deseti minut. Stále však mějte na paměti, že čím starší a déle skladované luštěniny jsou, tím déle se musejí vařit.
Pokud by se vám ale nelíbilo přidávat do jídla pro své děti jedlou sodu, můžete vyzkoušet některou ze dvou dalších, níže uvedených metod.
Studená voda
Asi vás neudiví, že s vařením luštěnin bojovaly i naše babičky. Přišly na to, že když do vroucí vody s luštěninami několikrát přilijí sklenici ledové vody, výsledný teplotní šok jejich změknutí urychlí. Že to ale byla děvčata vynalézavá!
Máslo nebo olej
Tento způsob je skvělý hned z několika důvodů. Jednak zásadně urychlí vaření luštěnin, a to velmi přirozeným způsobem bez chemie a šoků, jednak dodá pokrmu lahodnější a jemnou chuť.
Když voda s hrachem nebo fazolemi dosáhne bodu varu, přidejte do ní kousek másla, případně trochu rostlinného oleje (máslo však pokrmu dodá mnohem lahodnější a jemnější chuť). Tuk na hladině vytvoří film, čímž vodu „uzavře“ a teplota se může ještě o několik stupňů zvýšit. Jídlo je tak uvařené mnohem rychleji.