Pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem - postup přípravy
Pečená kachna je vlastně jednoduchá staročeská dobrota, která nikdy nikoho nezklame, obzvlášť ve společnosti bramborových knedlíků a dušeného zelí. Dopřejte si ji také a zkuste ji podle receptu od paní Marie Kopalové.
Ingredience
Na zelí
Na bramborový knedlík
Kachnu očistěte od zbylého peří, omyjte ji, dobře osušte papírovými utěrkami a pečlivě ji zvenčí i zevnitř osolte a okmínujte. Vložte ji do pekáče, zaklopte ji víkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C. Nechte ji péct 2 až 3 hodiny nebo i déle, v závislosti na velikosti kachny. Nakonec odklopte víko, zvyšte žár na 180 °C a nechte kachnu opéct trochu dokřupava.
Uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte je. Nastrouhejte je najemno, přidejte k nim vejce, špetku soli, hrubou mouku a krupičku. Pokud mají brambory málo škrobu, přidejte také lžíci solamylu. Zadělejte soudržné těsto, zformujte ho do tvaru šišek a ty dejte uvařit v hrnci s osolenou vodou asi na 10 až 15 minut. Cca v polovině vaření je otočte na druhou stranu. Po dovaření knedlíky na několika místech propíchněte špejlí nebo vidličkou, aby mohla zevnitř unikat pára a nesrazily se.
Kysané zelí slijte z nálevu a nechte ho okapat. Pokud nemáte rádi zelí moc kyselé, můžete ho trochu propláchnout vodou. Poté jej nakrájejte na kratší kusy. V hrnci rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje, osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte k ní zelí, promíchejte a pod pokličkou duste doměkka.
Upečenou kachnu naporcujte, rozdělte na talíře, doplňte nakrájeným bramborovým knedlíkem, kopečkem dušeného zelí a podávejte. Nejlépe chutná s půllitrem řádně vychlazeného piva.