Domácí salám ze 2 druhů masa - postup přípravy
Udělat si doma vlastní salám je mnohem snazší, než si mnozí dovedou představit. Stačí dodržet postup a výsledek je zaručen.
Ingredience
Vepřové a kuřecí maso by mělo být v poměru 1:1, je lepší použít libovější druh. Vepřové nakrájejte na malé nudličky, z kuřecího použijte prsa a stehna, z nichž odstraňte kosti, a také je nakrájejte na nudličky. Míchejte maso tak dlouho, dokud nezmění strukturu – uvolní protein a bude velmi lepkavé.
Do mísy s masem přidejte sůl, dusitanovou sůl (Praganda), prolisovaný česnek a přidejte koření podle vašeho výběru, třeba mleté nové koření, mletý černý pepř a sušený česnek. Přilijte velmi studenou vodu a míchejte, dokud se voda nezapracuje a směs nebude lepkavá.
Rozstřihněte pečicí rukáv, dejte na jednu stranu maso a zabalte ho do tvaru salámu. Vše co nejvíce utahujte. Jednu stranu zavažte provázkem, utáhněte a zavažte druhou stranu. Pak zabalte salám alespoň do 6 vrstev potravinářské fólie, po stranách ji zavažte a omotejte kolem dokola.
Dejte salám vařit do hrnce s vodou. Až voda dosáhne teploty 80 °C, ztlumte plamen a udržujte ji po dobu 80 minut. Poté salám vyjměte z hrnce a nechte ho přes noc vychladnout v lednici. Posléze ho rozbalte, obalte ho ve směsi sezamových semínek, mletých hořčičných semínek a sladké papriky a můžete ho podávat.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
h2>Videopostup krok za krokem