Karbanátky s parmazánem a karamelizovanou cibulkou - postup přípravy
Klasické karbanátky jsou skvělé, tato luxusní verze s parmazánem a karamelizovanou cibulkou je ale ještě mnohonásobně lepší. Tento geniální recept zveřejnil Youtube kanál Recepty bez brepty.
Ingredience
Na přílohu
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kulaté plátky. V hrnci rozehřejte lžíci másla, přihoďte do něj cibuli, rozdělte ji na jednotlivé kroužky a posypejte je jednou velkou lžící soli a malou lžičkou cukru. Promíchejte, aby se cukr a sůl dostaly na veškeré plátky cibule, přiklopte pokličku a nechte cibuli 5 minut dusit.
Po pěti minutách odklopte pokličku, snižte žár na minimum a nechte za občasného míchání cibuli restovat 30 minut. Pokud by se začala připalovat, podlijte ji malým množstvím vody a seškrabejte přípečky ze dna hrnce. Jakmile cibule získá sytě zlatavou barvu, můžete ji odstavit ze sporáku.
Nastrouhejte parmazán (stačí nahrubo) a smíchejte ho s mletým masem, jedním vajíčkem, trochou strouhanky a třemi prolisovanými stroužky česneku. Nakonec přihoďte čerstvou, nadrobno nasekanou petrželku, trochu soli a čerstvě mletý černý pepř. Do směsi vyklopte karamelizovanou cibuli a vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte homogenní směs (nejlépe to půjde rukama).
Připravte si misku s hladkou moukou a s vodou. Do vody si namočte ruce, odeberte kousek masové směsi o velikosti dlaně, zformujte z něj nejprve kuličku a tu pak rozplácněte na malý karbanátek. Ten po obou stranách obalte v hladké mouce a odložte na talíř. Stejným způsobem zpracujte i zbytek masové směsi.
V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje, a když je horký, vyskládejte do něj část připravených karbanátků. Nechte je smažit na mírném ohni po obou stranách dozlatova. Po dosmažení nechte karbanátky v teple odpočinout a připravte přílohu.
Malé brambůrky důkladně vydrhněte a i se slupkou je nechte uvařit v osolené vodě doměkka (asi 15 minut). Slijte je a nechte okapat, přesypejte je do velké pánve a nechte je nasucho odpařit od přebytečné vody. Poté je zalijte rostlinným olejem a za častého pohybování pánví je nechte opéct ze všech stran dozlatova.
Brambory položte na talíř, posypejte je jemně nasekanou petrželkou, přidejte usmažené karbanátky a podávejte spolu s trochou tatarské omáčky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.