Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřové koleno pečené na pivě

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 140 minut

Vepřové koleno pečené na pivě - postup přípravy

Vepřové koleno lze upéci na pivě s různým kořením, samozřejmě s krásně křupavou kůrčičkou. K němu můžete netradičně připravit originální zelí.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Na koleno

Na zelí

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Vepřová kolena osušte a nařezejte kůži. Pak je osolte a sůl do masa důkladně vmasírujte. Dejte na ně několik snítek rozmarýnu, přikryjte je fólií a nechte alespoň 3 hodiny marinovat.

2. KROK

Nakrájejte cibuli na větší kusy a nasekejte si oloupaný česnek. V mističce smíchejte sladkou papriku, pepř, hořčici a slunečnicový olej. Vymíchejte z nich kořenicí směs.

3. KROK

Na pánev nalijte rostlinný olej na smažení. Z masa odejměte rozmarýn, ale nevyhazujte ho. Kolena osušte a pak je na pánvi zprudka zatáhněte ze všech stran, z každé strany asi 4 minuty.

4. KROK

Maso dejte na pekáč a na pánev dejte smažit cibuli a česnek na 2 až 3 minuty. Pak je dejte na pekáč k masu. Kolena ze všech stran pokryjte kořenicí směsí, do pekáče přidejte rozmarýn, tymián (můžete přidat i několik kuliček jalovce) a nakonec vše zalijte pivem.

5. KROK

Přikryjte maso poklicí nebo alobalem a vložte pekáč do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Kolena pečte po dobu zhruba 60 minut. Poté maso obraťte a vraťte do trouby na 20 až 30 minut.

6. KROK

Potom pekáč odkryjte a nechte kolena péct na 230 °C po dobu 10 až 15 minut, abyste získali křupavou kůrčičku. Upečené maso na 10 až 15 minut přikryjte alobalem a nechte odpočívat, poté ho naporcujte.

7. KROK

Jako přílohu si během pečení nakrájejte zelí na nudličky, cibuli na čtvrtkolečka, mrkev na kolečka a slaninu na kusy. Dejte cibuli smažit na pánev. Přidejte cukr a smažte ji, dokud nezesklovatí. Poté dodejte mrkev a vše smažte 2 minuty

8. KROK

Dále přidejte slaninu a smažte vše dalších několik minut. Nakonec přihoďte krájené zelí a osolte. Smažte vše na vysokou teplotu asi 5 minut pod poklicí, občas zamíchejte. Pak teplotu snižte a obsah pánve duste.

9. KROK

Rajčatový protlak mezitím smíchejte s trochou vody, přidejte mouku a umíchejte kašičku. Pak do ní vmíchejte asi 200 mililitrů vody. Omáčku nalijte na zelí, přiklopte ho a nechte 25 minut na mírném plameni dusit, dle chuti ho dosolte. Zelí pak podávejte k pečenému koleni.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK

Zdroj receptu: Schneller Koch

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů