Hovězí vývar s domácími nudlemi - postup přípravy
Poctivý hovězí vývar je často považován za jednu nejchutnějších a zároveň nejzdravějších polévek. Pokud byste si jej rádi připravili i s domácími nudlemi, vyzkoušejte to podle snadného receptu, o nějž se s námi podělila paní Marie Kopalová.
Vývar
Nudle
Nejprve připravte nudle. Do misky nasypejte mouku (zda použijete hladkou, hrubou nebo polohrubou závisí na tom, zda je očekávaná konzistence nudlí spíše hutnější, měkká a vzdušná, nebo něco mezi tím) přidejte vajíčko a obojí zpracujte na kompaktní těsto. Rozválejte ho na tenký plát a nechte ho zcela vyschnout. Poté plát rozkrájejte na pruhy a ty nakrájejte na tenké nudle. V silně osolené vodě je nechte 3 až 5 minut povařit, poté je slijte, propláchněte studenou vodou a nechte je okapat.
Hovězí maso vložte do hrnce, přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkový list a celou cibuli i se žlutými slupkami. Zalijte vše studenou vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené, postavte hrnec na sporák a přiveďte vodu k varu.
Poté žár stáhněte na minimum a nechte maso pouze zvolna probublávat. V průběhu zhruba první půlhodiny sbírejte a odstraňujte pěnu, která se vysráží na povrchu vývaru.
Pokračujte ve vaření během několika hodin (můžete maso vařit bez problémů i přes noc), dokud maso úplně nezměkne a nezačne se samo oddělovat od kosti. Po dovaření vývaru maso vyjměte z hrnce, namísto něho přidejte očištěnou kořenovou (případně jakoukoliv další vaši oblíbenou) zeleninu a uvařte ji doměkka.
Z vývaru vyjměte povařenou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Totéž udělejte také s masem a případně cibulí. Samotný vývar slijte přes sítko, vraťte do něj zeleninu s masem, přidejte uvařené nudličky a nechte vše ještě krátce prohřát. Hotovou polévku v případě potřeby dochuťte solí, pepřem, případně dalším kořením či bylinkami a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.