Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hovězí vývar s domácími nudlemi

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 480 minut

Hovězí vývar s domácími nudlemi - postup přípravy

Poctivý hovězí vývar je často považován za jednu nejchutnějších a zároveň nejzdravějších polévek. Pokud byste si jej rádi připravili i s domácími nudlemi, vyzkoušejte to podle snadného receptu, o nějž se s námi podělila paní Marie Kopalová.

Ingredience pro:
8 porcí
+ -

Vývar

Nudle

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte nudle. Do misky nasypejte mouku (zda použijete hladkou, hrubou nebo polohrubou závisí na tom, zda je očekávaná konzistence nudlí spíše hutnější, měkká a vzdušná, nebo něco mezi tím) přidejte vajíčko a obojí zpracujte na kompaktní těsto. Rozválejte ho na tenký plát a nechte ho zcela vyschnout. Poté plát rozkrájejte na pruhy a ty nakrájejte na tenké nudle. V silně osolené vodě je nechte 3 až 5 minut povařit, poté je slijte, propláchněte studenou vodou a nechte je okapat.

2. KROK

Hovězí maso vložte do hrnce, přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkový list a celou cibuli i se žlutými slupkami. Zalijte vše studenou vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené, postavte hrnec na sporák a přiveďte vodu k varu.

3. KROK

Poté žár stáhněte na minimum a nechte maso pouze zvolna probublávat. V průběhu zhruba první půlhodiny sbírejte a odstraňujte pěnu, která se vysráží na povrchu vývaru.

4. KROK

Pokračujte ve vaření během několika hodin (můžete maso vařit bez problémů i přes noc), dokud maso úplně nezměkne a nezačne se samo oddělovat od kosti. Po dovaření vývaru maso vyjměte z hrnce, namísto něho přidejte očištěnou kořenovou (případně jakoukoliv další vaši oblíbenou) zeleninu a uvařte ji doměkka.

5. KROK

Z vývaru vyjměte povařenou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Totéž udělejte také s masem a případně cibulí. Samotný vývar slijte přes sítko, vraťte do něj zeleninu s masem, přidejte uvařené nudličky a nechte vše ještě krátce prohřát. Hotovou polévku v případě potřeby dochuťte solí, pepřem, případně dalším kořením či bylinkami a podávejte.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů