Jablečný závin z plundrového těsta - postup přípravy
Jablečný závin lze udělat z plundrového těsta skládajícího se ze dvou samostatných těst, použít jde i na jinou náplň než jen jablka. Recept od své babičky nám poskytla paní Romana Važanská.
Ingredience
Ze změklého másla a 200 gramů mouky vypracujte těsto. Udělejte z něho bochánek zabalený do fólie a dejte do ledničky odpočinout.
Na druhé těsto udělejte kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka. Až začne pracovat, dějte do mísy 800 gramů mouky se solí, přilijte zbytek vlažného mléka, poté přidejte žloutky a kvásek. Rukou nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
Dejte kynuté těsto na vál a na něj položte tukový bochánek. Přeložte přes něho těsto a rozválejte ho. Pak ho několikrát přeložte a vždy rozválejte. Poté nechte těsto několik minut kynout.
Můžete z něho poté rozválet placku a použít jablkovou náplň do závinu, případně udělat menší druhy pečiva s různou náplní. Lze použít i na slané náplně.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.