Zapečené těstoviny s gothajem, cibulí a pórkem - postup přípravy
Zapékané pokrmy jsou sice trochu náročnější na čas a množství použitého nádobí, za vaše úsilí se vám ale odmění dokonale zlatavou kůrčičkou, která nikoho nenechá chladným. O svůj oblíbený recept na zapečené těstoviny se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.
Ingredience
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Když začne bublat, vsypte do vody těstoviny a nechte je vařit, dokud nezměknou. Od opětovného varu by to mělo trvat kolem 5 až 8 minut. Poté těstoviny slijte a nechte je okapat.
Než se uvaří těstoviny, v pánvi nechte zpěnit na sádle nadrobno nakrájenou cibulku s pórkem. Mezitím umelte v mlýnku na maso nebo v elektrickém sekáčku salám gothaj. Když je cibulka mírně zlatavá, přihoďte mletý salám do pánve. Posypejte ho solí, mletým černým pepřem, drceným kmínem a špetkou muškátového květu a nechte chvilku restovat.
Restovaný salám s cibulkou vyklopte do zapékací misky nebo pekáče, přisypejte uvařené a okapané těstoviny a obojí pečlivě promíchejte. Vyrovnejte směs po celé ploše pekáče a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C.
Do misky vyklepněte vajíčka, rozšlehejte je dohladka a zalijte je mlékem. Ještě jednou směs prošlehejte, aby se vejce s mlékem spojila. Po asi 15 minutách pečení vytáhněte těstoviny z trouby, rovnoměrně je zalijte vaječnou směsí a vraťte je zpátky do trouby dopéct na dalších 15 až 20 minut dozlatova.
Hotové těstoviny nechte chvilku odpočinout. Poté je nakrájejte na porce a podávejte spolu s oblohou z nakládané nebo čerstvé zeleniny.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.