Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné - postup přípravy
Hlíva ústřičná je zvláštní houba, která připomíná svým tvarem ústřice a která má úplně jinou strukturu i chuť oproti ostatním houbám. Díky svým vlastnostem je skvělá mimo jiné do polévek, jako je falešná dršťková polévka podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno. V hrnci rozehřejte kousek másla a nechte na něm cibuli zrůžovět. Mezitím pokrájejte houby na tenké proužky. Do hrnce přihoďte mletou sladkou papriku a nechte ji zapražit.
Přidejte pokrájené houby, osolte je a opepřete, přidejte jeden prolisovaný či nadrobno nasekaný stroužek česneku a počkejte, až začne vonět. V tu chvíli zalijte polévku vodou nebo vývarem, vše důkladně rozmíchejte a nechte vařit, dokud houby nezměknou.
Vedle v pánvi rozehřejte kousek másla a osmažte na něm hladkou mouku do sytě zlatavé barvy. Přidejte do ní jednu naběračku polévky, důkladně v ní jíšku rozmíchejte a vše nalijte do hrnce. Polévku promíchejte a nechte ji ještě 10 nebo 15 minut provařit.
Nakrájejte slaninu na drobné kostičky, které nechte v pánvi opéct dozlatova. Hotovou polévku dochuťte majoránkou, petrželkou a prolisovaným stroužkem česneku a přidejte do ní opečenou slaninu. Polévku rozdělte do talířů, posypejte ji čerstvými zelenými bylinkami a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.