Květák s vejci a česnekovými bramborami - postup přípravy
Skvělé bezmasé jídlo, které zároveň nezruinuje rodinný rozpočet, můžete připravit i z květáku. Jako přílohu k němu servírujte pečené česnekové brambory.
Na květák
Na brambory
Cibuli nakrájejte na kostičky, nasekejte česnek a nastrouhejte trochu zázvoru podle chuti. Květák rozeberte na růžičky a nakrájejte je na půl až jeden centimetr silné plátky. Dejte smažit cibuli na troše olivového oleje, pak přidejte česnek.
Až vše zarestujete, přidejte sůl, pepř, uzenou papriku a zázvor a opět krátce prosmahněte. Nakonec na pánev dejte rajčatový protlak, vodu a vařte 3 až 5 minut. Pak dejte do pánve plátky květáku a pod poklicí je na mírném plameni vařte asi 20 minut.
Pečlivě omyjte brambory a nakrájejte je. Není vůbec potřeba je loupat, ale pokud slupky nejsou hezké, můžete to udělat. Dejte je poté do zapékací formy, přidejte olivový olej, podle chuti sůl, pepř, bazalku, oregano a rozmarýn a dobře promíchejte.
Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte brambory 40 minut. Z hlavičky česneku odřízněte vršek, zakápněte ho olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte do trouby vedle formy s bramborami.
Do pánve s květákem rozklepněte vejce. Dle chuti je osolte a okmínujte a navrch nasypejte trochu nasekané zelené petrželky. Poté je smažte dalších 5 minut pod poklicí.
Česnek vybalte z alobalu a vymáčkněte ho do misky. Rozmačkejte ho vidličkou, pak ho promíchejte s pečenými bramborami a přidejte trochu nasekaného kopru. Květák s vejcem servírujte s bramborami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Frische Rezepte