Řezy Hungaria neboli kuličkové řezy - postup přípravy
Skvělý dvoubarevný moučník zvaný Hungaria řezy lze upéct ze dvou těst, které se doplňují nejen chutí, ale i vzhledem. Recept nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na tmavé těsto
Na světlé těsto
Na ozdobu
Nejprve si připravte tmavé těsto. Vyšlehejte vejce s cukrem a pak přišlehejte změklé máslo. Poté ke směsi nastrouhejte pomerančovou kůru a nasypejte mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto.
Dejte těsto na půl hodiny odpočinout do lednice. Pak z něho udělejte kuličky o velikosti menšího vlašského ořechu, ideálně 42 kuliček.
Hluboký plech o velikosti 35×35 centimetrů vyložte pečicím papírem a kuličky na něj rozložte v pravidelných rozestupech tak, aby byly hezky rovně za sebou v řadách i sloupcích. Na navrhovaném plechu tak budete mít v řadě 7 kuliček a sloupci 6 kuliček.
Na světlé těsto rozklepněte vejce a oddělte bílky a žloutky. Změklé máslo vyšlehejte spolu s oběma druhy cukru do pěny. Zašlehejte k němu žloutky, přidejte tvaroh a pudink.
Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho přimíchejte do tvarohové hmoty. Lžící naneste kopeček světlého těsta na každou kuličku. Plech vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte těsto zhruba 30 minut, míru propečení ověřte špejlí.
Vychladlý moučník nakrájejte na řezy tak, aby řezy vedly středem hnědých kuliček. Dolík mezi kuličkami vyplňte kopečkem šlehačky a ozdobte ovocem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.