Domácí polévkové koření - postup přípravy
Nejrůznější kořenicí směsi typu Podravka se řadí k nejprodávanějším artiklům a nejedna domácí kuchařka či kuchař se bez nich nedovedou obejít. Nyní si ale takovou směs můžete připravit sami podle receptu, který s námi sdílela paní Aneta Vagalová.
Ingredience
Nastrouhejte na hrubém struhadlem nebo v kuchyňském robotu mrkev, petržel, celer a pórek, případně cibuli, česnek či další oblíbené druhy zeleniny. Pokud chcete, můžete je semlít mlýnkem na maso. Směs poté smíchejte s nadrobno nasekaným, anebo sušeným libečkem, celerovou a petrželovou natí (anebo, pokud máte jen sušené, přidejte je až později).
Rozemletou směs zeleniny rozprostřete na plech a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu kolem 60 až 70°C a nechte ji zcela vysušit, což by mělo trvat asi 4 hodiny. Můžete rovněž použít sušičku, patra v ní ale musíte vyložit buďto pečicím papírem (ten ale zpomaluje proces sušení), anebo netkanou textilií, aby drobné kousíčky nepropadávaly dolů.
Po usušení zeleninu ještě jednou promixujte, aby měla jemnější strukturu. V této fázi můžete přidat také mleté koření, jako je bobkový list, muškátový oříšek či nové koření, případně i sůl, kurkumu atd.
Hotovou kořenicí směs uzavřete do čisté, sterilizované a důkladně vysušené uzavíratelné sklenice a používejte ji k dochucení polévek či omáček. Z uvedeného množství surovin bez volitelných možností získáte zhruba 230 gramů sušené směsi.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.