Jemná pórková polévka s pohankou - postup přípravy
Pórková polévka podle receptu paní Hany Petrášová je plná zeleniny a bylinek, navíc je tak lahodná, že si ji okamžitě zamiluje celá vaše rodina. Tajemství její bohaté chuti tkví v pohance, díky které získá na pohled obyčejná polévka nečekaný náboj.
Ingredience
Mrkev, petržel, celer a brambory nakrájejte na drobné kousky. Pórek nakrájejte na kolečka, bylinky nasekejte najemno.
V hrnci rozpalte olivový olej a máslo, orestujte kousky mrkve, petržele a celeru. Za stálého míchání dochuťte drceným kmínem.
Zeleninu zalijte vroucí vodou a přidejte kostku zeleninového bujonu, sůl, nakrájený pórek a brambory. Nechte zhruba 5 minut vařit.
Přidejte pohankovou lámanku anebo vločky. Vařte zhruba 15 minut na středním plameni. Občas promíchejte, aby se polévka nepřipalovala.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem tak, aby získala požadovanou konzistenci. Přidejte pažitku, libeček a na závěr opepřete.
Tip paní Petrášové: Polévku můžete servírovat také například se zbylými uvařenými těstovinami.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.