Domácí vegeta bez glutamátu a konzervantů - postup přípravy
Vyzkoušejte vegetu podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem a už nikdy ji nebudete muset kupovat. Domácí verze bez glutamátu a dalších konzervantů skvěle dochutí vaše jídla, navíc je mnohem chutnější i zdravější.
Ingredience
Mrkev, celer a petržel omyjte a oloupejte. Slupek zbavte také cibuli a česnek. Veškerou zeleninu poté nastrouhejte na hrubém struhadle.
Hrst libovolných bylinek nasekejte nahrubo. Pórek nakrájejte na drobné kostičky a vše smíchejte s nastrouhanou zeleninou.
Směs rozprostřete na pečicí papír a sušte v pootevřené troubě, aby unikala vlhkost, při 50 °C, dokud zelenina není suchá. Během sušení několikrát promíchejte. Po několikahodinovém sušení zelenina při ohnutí praská.
Usušenou zeleninu přesuňte do kutru a rozemelte najemno. Přidejte sůl a kurkumu a pokračujte v mletí. Směs přesuňte do sklenice s víčkem a skladujte v suchu a temnu.
Tip: Použijte sklenici odpovídající velikosti. V příliš velké sklenici bude vegeta vlhnout a může docházet k plesnivění.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem