Bramborový guláš se špekáčky - postup přípravy
Bramborový guláš, lidově také zvaný buřtguláš, jehož základem jsou brambory a kvalitní špekáčky, si oblíbily celé generace táborníků, chatařů i trampů. Díky receptu paní Marie Kopalové si můžete vyčarovat tábornickou atmosféru i ve vaší kuchyni, bez nutnosti rozdělávat oheň pod kotlíkem.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Špekáčky nakrájejte na stejně velké kostky. Nakrájenou cibuli zpěňte na pánvi se lžící oleje, poté přidejte špekáčky a lehce opečte.
Přidejte mletou papriku a chilli, promíchejte a nechte chvíli restovat, aby se uvolnilo aroma koření.
Přidejte oloupané brambory, nakrájené na stejně velké kostky a promíchejte je s cibulí a špekáčky. Osolte, opepřete a přidejte kmín, bobkový list, nové koření, majoránku a prolisovaný česnek.
Vše zalijte vodou a vývarem, celkově by mělo být tekutiny asi 1000 ml. Postupně přiveďte k varu. Vařte na středním plameni asi 10 minut, dokud brambory nejsou poloměkké.
Připravte si jíšku ze sádla, které rozpustíte v pánvi a poté do něj zamícháte hladkou mouku. Jíškou zahustěte bramborový guláš. Nechte ji zavařit, dokud brambory zcela nezměknou.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.