Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Polévka z pečeného česneku s bylinkami a krutony

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 5 minut
čas vaření Vaření: 100 minut

Polévka z pečeného česneku s bylinkami a krutony - postup přípravy

Pokud jste dosud neměli rádi česnek, s receptem z Youtube kanálu Recepty bez brepty si ho zamilujete. Hlavně milovníci klasické česnekačky ocení originální postup, který dodá polévce výraznou chuť.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Dvě hlávky česneku překrojte napůl. Jednu hlávku rozdělte na stroužky. Připravte si kus alobalu a poloviny hlávek i se stroužky na něj položte. Česnek polijte olivovým olejem po celé jeho ploše. 

2. KROK

Česnek rovnoměrně posolte a alobal uzavřete. Balíček z alobalu zabalte ještě do jedné vrstvy alobalu, vložte jej do zapékací mísy a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte 60 minut. 

Tip: Dbejte na to, aby byl alobal pořádně uzavřený. Díky tomu se česnek nevysuší a zůstane vláčný.

3. KROK

Zatímco se česnek peče, oloupejte a očistěte brambory. Následně je nakrájejte na kousky o tloušťce asi 1 cm. Oloupejte si také šalotku, nakrájejte ji na měsíčky a odložte stranou. 

4. KROK

V hrnci rozpalte máslo a přidejte do něj lžíci oleje – nebude se vám tolik připalovat. Přidejte šalotku a restujte ji asi 5 minut. Přidejte pepř a vše zamíchejte. Přisypte brambory a restujte je na mírném ohni dalších 10 minut. 

5. KROK

Směs zalijte kuřecím vývarem a nechte ji vařit 30 minut. Zatímco se směs vaří, vytáhněte z trouby upečený česnek a ze slupek vyndejte jednotlivé stroužky, ty přidejte do vývaru a vše důkladně rozmixujte.

6. KROK

Do polévky přidejte smetanu, znovu vše mixujte a nechte mírně pobublávat. Na vedlejší pánvi, na olivovém oleji, orestujte zbylé oloupané stroužky česneku. Po orestování česnek, i s olejem, přelijte do misky.

Tip: Česnek restujte maximálně minutu, jinak by zhořkl.

7. KROK

Polévku odstavte z ohně a nalijte ji do talíře. Pomocí lžíce do ní jemně vložte česnek v oleji a nakonec přidejte krutony. Na závěr polévku posypte tymiánem a petrželí. 

8. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů