Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Krakovský tvarožník s vanilkou a rozinkami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Krakovský tvarožník s vanilkou a rozinkami - postup přípravy

Hledáte-li recept na originální dezert, který nepeče široko daleko nikdo kolem vás, připravte si tento krakovský tvarožník. Dobrota je vláčná díky tvarohové náplni a křupavá na povrchu.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Náplň

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva a sůl. Do suché směsi vmíchejte nastrouhané studené máslo, vejce, zakysanou smetanu a uhněťte těsto, které rozdělte na dva stejné kusy, z nichž jeden zabalte do potravinové fólie.

Poznámka: Těsto nechte odpočívat 20–30 minut v lednici.

2. KROK

Nyní si připravte náplň tak, že zapékací mísu vyložíte pečicím papírem, na který rovnoměrně rozprostřete druhou část těsta, které propíchněte vidličkou. Těsto dejte rovněž chladit do lednice.

3. KROK

Do misky vložte rozinky, zalijte je horkou vodou, zamíchejte a nechte odpočívat přibližně 4 minuty. V jiné míse smíchejte tvaroh s vaječnými žloutky, mlékem, cukrem, kukuřičným škrobem, vanilkovým cukrem a solí. 

Poznámka: Ingredience důkladně spojte pomocí ponorného mixéru.

4. KROK

Do náplně nyní vmíchejte rozinky, které jste scedili a v jiné misce vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh, který do náplně opatrně vmíchejte.

5. KROK

Náplň nalijte na celý povrch těsta v zapékací míse a druhou část těsta vyválejte na plát o výšce 0,3 cm a rádýlkem jej nakrájejte na úzké pruhy, které úhlopříčně položte na náplň tak, jak je ukázáno ve videu níže.

6. KROK

Připravený krakovský tvarožník pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 50 minut. Po upečení nechte dezert volně chladnout a připravte polevu.

7. KROK

V míse smíchejte cukr se zakysanou smetanou, vzniklou hmotou potřete celý povrch tvarožníku a nechte ji 30 minut tuhnout. 

Poznámka: Hotový pokrm podávejte nakrájený na kostky.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů