Nadýchaný velikonoční mazanec s mandlemi - postup přípravy
Upečte svým blízkým jednu z nejoblíbenějších pochoutek velikonočních svátků a vyzkoušejte tento recept na mazanec podle paní Slavíkové. Servírovat ho můžete samotný, avšak pokud ho potřete oblíbenou domácí marmeládou, nezbyde ani jeden drobeček.
Na mazanec
Na pomazání
Do vyšší nádoby nalijte vlažné mléko a rozdrobte do něj droždí. Přisypte do něj lžící cukru a vše promíchejte. Poté nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Do větší mísy nasypte prosátou polohrubou i hladkou mouku. Poté po ní přidejte změklou Heru a zbytek moučkového cukru.
Ke směsi přidejte žloutky, rum a nastrouhanou citrónovou kůru. Do mísy nalijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 1 hodinu. V průběhu kynutí těsto každých 20 minut lehce prohněťte.
Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu a vytvořte z něj 2 bochánky. Pečlivě je utáhněte a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem spolem dolů, aby nepraskly.
Mazance nechte na plechu kynout ještě 10–15 minut. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte je plátky mandlí.
V elektrické troubě mazance pečte na teplotu 170 °C přibližně 45 minut. Pokud zvolíte program horký vzduch, pečte je při teplotě 150 °C po dobu 30–40 minut.
Upečené mazance vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je můžete ihned servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.