Bylinková sůl z medvědího česneku na 3 způsoby - postup přípravy
Pokud máte doma medvědí česnek a nevíte, jak ho nejlépe zpracovat, vyrobte si svou originální bylinkovou sůl na 3 způsoby. Díky ní získají vaše pokrmy lepší a výraznější chuť.
Ingredience
Medvědí česnek velmi pečlivě omyjte a osušte. Poté ho vložte do mixéru a zasypte ho hrubozrnnou solí. Následně vše společně rozmixujte.
Rozmixovanou směs rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Je důležité, aby vrstva soli byla co nejtenčí.
Troubu předehřejte na co nejnižší teplotu, zvolte program horní a spodní ohřev. Plech poté vložte do trouby. Bylinkovou sůl můžete sušit na 2 způsoby.
První možností je sušení při nejnižší teplotě po dobu přibližně 2 hodin. Během sušení sůl občas promíchejte. Tento způsob minimalizuje ztrátu živin z medvědího česneku a udržuje jeho aroma.
Druhou možností je sušení při teplotě 100 °C s ventilátorem po dobu 35–50 minut. Tento proces je rychlejší, ale může však vést k menší ztrátě živin a vitamínů a uvolnění vůně z medvědího česneku.
Plech se solí vyjměte z trouby a nechte ji úplně vychladnout po dobu asi 1 hodiny. Z této směsi můžete vyrobit až tři druhy soli.
Třetinu hrubozrnné soli přendejte do uzavíratelné sklenice. Ta je nejlepší k přípravě vařených jídel. Zbytek směsi přesypte do mixéru a rozmichujte ji.
Rozmixovanou směs přesypte do jemného sítka. Bylinkovou sůl, která zůstane v sítku přesypte do uzavíratelné sklenice. Ta se nejlépe hodí do pomazánek a jiných slaných jídel.
Prosátou, extra jemnou bylinkovou sůl přendejte do uzavíratelné sklenice. Ta se nejlépe hodí do salátů nebo k marinování masa.
Bylinkovou sůl uložte na suché a tmavé místo. Spotřebujte ji nejlépe do 1 roku od výroby.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Kuhanje je zabavno