Omáčka ajvar jen ze 4 ingrediencí - postup přípravy
Vyzkoušejte tradiční recept a připravte si domácí omáčku ajvar, která neobsahuje konzervanty a jiné přidané látky. Omáčku můžete podávat s pečivem nebo k masu.
Ingredience
Papriky důkladně omyjte a nechte je volně uschnout. Následně papriky položte na plech vyložený pečicím papírem a sušte je v předehřáté troubě na 250 °C po dobu 30 minut.
Po této době papriky přendejte do větší mísy, přikryjte fólií a nechte je volně vychladnout. Poté je zbavte stopek, semeníků a oloupejte je.
Papriky pomelte v mlýnku na maso a odložte je bokem. V hrnci rozehřejte olej, do kterého vložte rozemleté papriky, které smíchejte se solí a cukrem a směs vařte 1 hodinu.
Poznámka: Z 5000 g paprik získáte 1800 g rozemleté hmoty.
Ajvarem naplňte sterilizované sklenice, které vložte na 45 minut do trouby vyhřáté na 100 °C.
Tip: Během toho, co se omáčka vaří, můžete důkladně umyté sklenice sterilizovat v troubě při teplotě 100 °C.
Sklenice nechte volně vychladnout a omáčku skladujte na chladném a temném místě. Můžete ji konzumovat hned druhý den.
Tip: Ajvar můžete podávat s oblíbeným pečivem nebo jako dip k masovým pokrmům.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Deco Veca