Dort s čokoládovou pěnou a lískovými ořechy - postup přípravy
Dort s čokoládovou pěnou je luxusní dezert, který spojuje bohatou chuť čokolády se smetanovou polevou. Je ideální k servírování při slavnostních příležitostech.
Korpus
K namáčení
Pěna
Zdobení
Poleva
Nejprve připravte korpus. Vejce vyšlehejte s cukrem do hladké pěny, do které přidejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, suché ingredience před použitím prosejte.
Vzniklé těsto nalijte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
Tip: Aby byl váš korpus, po upečení, perfektně rovný, zabalte dortový ráfek do alobalu.
Po upečení nechte korpus vychladnout a z ráfku ho vyjměte. Poté ho potřete rozpuštěnou instantní kávou a vraťte ho do dortového ráfku. Nyní připravte pěnu.
Poznámka: Stěny ráfku pokryjte cukrářskou fólií.
Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu, do kterého vmíchejte, po částech, rozpuštěnou čokoládu.
Tip: Čokoládu rozpustíte během 3 minut ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
Pěnu rozprostřete na korpus a dezert vložte na 6 hodin do lednice. Následně ho polijte čokoládovou polevou, kterou připravíte smícháním horké smetany a hořké čokolády – rozpouštění zabere asi 3 minuty času.
Poznámka: Před poléváním dezertu nechte čokoládovou polevu vychladnout.
Dezert vložte na další hodinu do lednice. Poté ho vyjměte z dortového ráfku, ozdobte čokoládovým sypáním, nasekanými lískovými ořechy a čokoládovými pralinkami a servírujte nakrájený na kousky.
Poznámka: Díky receptu vytvoříte dort, který můžete rozdělit na 7–8 porcí.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Snadné recepty