Francouzské éclairs s máslovým krémem - postup přípravy
Francouzské éclairs s máslovým krémem jsou lahodným dezertem, který ohromí svou křehkou texturou a bohatou náplní. Jsou ideální na slavnostní příležitosti i všední den.
Těsto
Krém
Poleva
Nejprve připravte krém. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do směsi vmíchejte kukuřičný škrob, a jakmile se ingredience propojí, přilijte mléko. Směs zahřívejte 2–3 minuty, do zhoustnutí.
Základ na krém vlijte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Fólii položte na základ krému tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Zatím připravte těsto. V hrnci smíchejte máslo s vodou a cukrem. Směs přiveďte k varu a poté do ní vmíchejte mouku. Asi po 10 minutách vznikne těsto, které přendejte do mísy, kde ho nechte vychladnout.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte.
Do těsta vmíchejte vejce, jedno po druhém a naplňte jím cukrářský sáček, pomocí kterého vytvořte na plechu, vyloženém pečicím papírem, pruhy o délce 6 cm. Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40–45 minut.
Poznámka: Poslední vejce, před přidáním, rozšlehejte.
Nyní dokončete krém. Máslo vyšlehejte do hladka a, po lžících, do něj vešlehejte základ, který jste nechali vychladit. Krémem naplňte cukrářský sáček s plnící špičkou a aplikujte ho do vychladlých éclairs.
Nakonec rozpusťte čokoládu s olejem a ve vzniklé polevě obalte jednu stranu dezertu, který vložte na 1–2 hodiny do lednice.
Tip: Francouzské éclairs můžete servírovat ve všední den ke kávě, ale také jako originální vánoční cukroví nebo pohoštění na oslavách.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Татьяной