Jednoduchý čokoládový dort na plech - postup přípravy
Pokud hledáte inspiraci na slavnostní dezert, připravte si luxusní čokoládový dort na plech, který je plný jemného krému. Jeho příprava vám nezabere mnoho času.
Korpus
Krém
Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru a solí do světlé pěny. Přidejte kefír s rozpuštěným máslem, olejem a pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nepropojí.
Do směsi následně vešlehejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kakaem.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Těsto vlijte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, poznáte díky špejli. Pokud se na ní těsto zachytí, ještě pečte.
Mezitím připravte krém. V rendlíku smíchejte mléko s vejcem, kukuřičným škrobem a cukrem. Přidejte mléko a směs vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Poté směs odstavte z tepla a vmíchejte do ní máslo a čokoládu.
Krém přelijte do mísy, zakryjte ho potravinovou fólií a vložte do mrazáku do doby, než úplně vychladne.
Tip: Fólii na krém položte tak, aby se ho dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Vychladlý korpus rozřízněte horizontálně na tři části tak, aby jedna z nich byla tenčí. Tu rozdrťte na jemný prášek, který budete potřebovat k závěrečnému posypání dezertu.
První silnější korpus pokryjte polovinou množství krému, který po vychlazení prošlehejte.
Poznámka: Trochu krému si odložte bokem, abyste jím mohli dezert ozdobit.
Krém zakryjte druhým korpusem, který pomažte další vrstvou krému. Tu posypte rozdrobeným korpusem, na kterém vytvořte krémové zdobení.
Čokoládový dort na plech vložte na několik hodin do lednice a poté ho servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Každou porci můžete ozdobit lístky máty, které dezertu dodají veselejší vzhled.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Olga Lungová
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.