Makové kostky s jemným krémem - postup přípravy
Makové kostky s jemným krémem jsou lahodný moučník, který vás potěší vláčností a bohatou makovou chutí. Je skvělým spojením nadýchaného těsta a lahodné náplně.
Korpus
Krém
Na posypání
Začněte s přípravou krému. Vaječné žloutky vyšlehejte s vanilkovým i klasickým cukrem, se škrobem a 150 ml mléka do světlé pěny.
Tip: Škrob prosejte, aby vznikla hladká směs.
Zbytek mléka přiveďte k varu, odstavte ho z tepla a vmíchejte do něj žloutkovou směs. Hrnec vraťte zpět na teplo a jeho obsah vařte 2–3 minuty, do zhoustnutí.
Základ na krém přelijte do mísy, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte ho vychladnout.
Tip: Aby na směsi nevznikl škraloup, fólie by se jí měla přímo dotýkat.
Pokračujte s přípravou korpusu. Vaječné bílky vyšlehejte do pěny, do které vešlehejte vanilkový i klasický cukr v několika dávkách.
Jakmile vznikne tuhý sníh, opatrně do něj vmíchejte směs mouky a kypřicího prášku do pečiva.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Do směsi vmíchejte také mák s citronovou kůrou, ⅓ těsta vlijte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Poznámka: Postup opakujte třikrát.
Zatímco korpusy chladnou, dokončete přípravu krému. Do žloutkového základu vešlehejte máslo a začněte s vrstvením dezertu.
Poznámka: Místo másla můžete použít margarín.
První korpus potřete třetinou krému, který zakryjte druhým korpusem a postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení zakončete krémem, na kterém vytvořte ozdobné rýhy vidličkou.
Pochoutku posypte trochou máku a vložte ji na pár hodin do lednice, dokud neztuhne. Následně ji nakrájejte a vzniklé makové kostky podávejte ozdobené například jedlými květy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Natašine Slastice

