Strakatá roláda ze 2 druhů těst - postup přípravy
Strakatá roláda je luxusní moučník, ve kterém najdete lahodný krém s výraznou chutí. Pochoutka potěší milovníky snadného pečení a můžete ji podávat i na slavnostech.
Pusinkové těsto
Čokoládové těsto
Na potření
Krém
Začněte s přípravou pusinkového těsta. Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli, vanilkovým i klasickým cukrem.
Poznámka: Cukr přidejte za stálého šlehání a v několika dávkách.
Přidejte citronovou šťávu s olejem, a jakmile se ingredience propojí, také kukuřičný škrob.
Tip: Škrob předem prosejte, aby ve směsi nevznikly hrudky.
Nyní připravte čokoládové těsto. V samostatné míse smíchejte prosetou mouku s kakaovým práškem a kypřicím práškem do pečiva.
V jiné míse vyšlehejte vaječné žloutky se dvěma vejci, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Za stálého šlehání přidejte klasický cukr, škrob, olej, mléko a směs suchých ingrediencí.
Plech, vyložený pečicím papírem, který potřete trochou oleje, pokryjte hromádkami z pusinkového těsta. Mezi ně nalijte čokoládové těsto a obě směsi propojte pomocí špejle tak, aby na plechu vzniklo těsto s ozdobnými ornamenty.
Těsto následně pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 30–35 minut. Poté ho překlopte na čistý pečicí papír, použitý z něj sejměte, těsto zarolujte a nechte ho 15 minut volně chladnout. Mezitím připravte krém.
Smetanu vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, s mascarpone a kakaem. Vzniklým krémem poté naplňte vnitřek rolády a potřete jím i její povrch.
Strakatou roládu vložte na 1 hodinu do lednice a poté ji podávejte nakrájenou na kousky.
Tip: Každou porci můžete ozdobit šlehačkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Торты и Кулинария Cakes & Cooking

