Kuřecí paličky na česneku a másle - postup přípravy
Kuřecí paličky na česneku a másle jsou křehké, šťavnaté a mají výraznou chuť. Můžete je servírovat jako hlavní chod, ale poslouží i jako originální součást slavnostních mís.
Někdy není potřeba vymýšlet složité recepty, aby vzniklo jídlo, které potěší celou rodinu. Kuřecí paličky na česneku a másle jsou přesně ten případ. V jednoduchosti je síla – a tady se spojí šťavnaté maso, voňavý česnek, bylinky a máslo do kombinace, která voní po domově a chutná jako něco výjimečného. Ať už je podáte s bramborem, pečivem nebo jen tak s omáčkou na slavnostní míse, vždycky sklidí úspěch.
Kuřecí maso má v kuchyních po celém světě své pevné místo. Je dostupné, rychlé na přípravu a snadno se kombinuje s různými chutěmi. A právě česnek s máslem tvoří jednu z těch nejklasičtějších dvojic – jemně nasládlé máslo zjemní výrazný česnek a dohromady vytvoří chuť, která je sice známá, ale nikdy neomrzí. Přidání tymiánu, šalvěje a kapky bílého vína pak posune celé jídlo o úroveň výš – aniž by ztratilo svou domáckou tvář.
Podobné recepty najdeme v různých kuchyních – ve Francii se připravuje kuře na česneku s bylinkami, v Itálii se maso podlévá vínem a peče pomalu, v českých domácnostech se často kombinuje s máslem a vývarem. Tahle verze je tak trochu všechno dohromady – rychlá, voňavá, sytá a přitom elegantní.
A co variace? Místo kuřecích paliček můžete použít stehenní řízky nebo celé kuře naporcované. Máslo se dá doplnit o kapku citronové šťávy, česnek nahradit pečeným pro jemnější chuť, a vývar můžete vyměnit za smetanu pro krémovější výsledek. A pokud máte rádi pikantnější jídla, stačí přidat špetku chilli nebo uzenou papriku.
Kuřecí paličky na česneku a másle nejsou jen rychlý oběd. Jsou to chvíle, kdy se kuchyní line vůně, která přiláká ke stolu i ty, co zrovna nemají hlad. Jsou to jídla, která se neokoukají. A právě v tom je jejich kouzlo.
Ingredience
Kuřecí paličky osušte papírovou utěrkou, polijte je olivovým olejem a ochuťte solí pepřem a mletou sladkou paprikou ze všech stran.
Na pánvi s rozpuštěným máslem smažte oloupané stroužky česneku 2 minuty. Přidejte tymián se šalvějí, do pánve vraťte maso a vše smažte další 2 minuty.
Tip: Použijte pánev vhodnou k pečení v troubě.
Maso podlijte bílým vínem a po dalších 1–2 minutách přilijte kuřecí vývar. Pokrm vařte 5 minut a poté ho přendejte do trouby, kde ho pečte při 190–200 °C po dobu 25–30 minut.
Po této době polijte maso výpekem a pokračujte v pečení dalších 15–20 minut. Pokrm znovu přelijte výpekem a pečte je posledních 15 minut.
Poznámka: Na závěr kuřecí paličky na česneku polijte citronovou šťávou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně

