Vaření těstovin - postup přípravy
Těstoviny už dávno opustily svoji italskou domovinu a zdomácněly po celém světě. Díky tomu se však mezi amatérskými kuchaři rozmohly některé nešvary při jejich přípravě, které zásadním způsobem kazí chuťový zážitek. Správné vaření těstovin přitom není nijak složité, ale jen málo lidí těch pár pravidel, která je nutné dodržet, zná. Italský šéfkuchař nám ale prozradil, jak těstoviny uvařit správně.
Jak to děláme my
Běžnou zvyklostí při vaření špaget či jiných těstovin je nasypat je všechny do hrnce, přidat hrst soli a zalít je vodou, kolik se jí do hrnce vejde. Pak vaříme a ochutnáváme, dokud nejsou těstoviny měkké, a nakonec je slijeme a propláchneme studenou vodou.
Co na tento postup ale říkají profesionálové?
Správné množství vody
Pro správnou přípravu těstovin je zapotřebí dodržet poměr těstovin a vody. Sto gramů těstovin se musí vařit v jednom litru vody, takže na půlkilové balení, na které jsme zvyklí, budeme potřebovat pět litrů. Dodržení tohoto postupu nám umožní vyhnout se dodatečnému proplachování těstovin, které je zásadním kuchařským hříchem, kterého se na těstovinách dopouštíme.
Vhodné je používat těstoviny z tvrdé pšenice. Snáze si totiž uchovávají svůj tvar a tak snadno se nezmění na rozblemcanou pšeničnou kaši.
Návod na přípravu těstovin:
Do hrnce nalijte přesně 5 litrů vody. Těstoviny ale zatím nechejte v sáčku!
Vodu přiveďte na sporáku k varu a přisypejte do ní sůl. Nejvhodnější poměr je jedna čajová lžička soli na každý litr vody.
Ve chvíli, kdy se voda začne vařit, přidejte těstoviny. Počítejte s tím, že se hladina zvedne, a proto použijte dostatečně velký hrnec, abyste předešli nehodám.
Ihned, jak těstoviny vsypete do vody, promíchejte je vhodným nástrojem, aby se vzájemně neslepily. Když voda znovu začne vřít, snižte teplotu a vařte tak dlouho, jak potřebujete k dosažení požadované tvrdosti.
Během vaření těstoviny dva až třikrát promíchejte.
Jak dlouho se těstoviny vaří?
Pokud připravujete těstoviny s omáčkou nebo na salát, uvařte je „al dente“, vařte je o 2 – 3 minuty kratší dobu, než je uvedena v návodu. Pokud je vyznačena doba 12 minut, zkontrolujte je po 10 minutách.
Co se týče proplachování, záleží na tom, zda budete těstoviny podávat k omáčce či ke studenému salátu. V případě teplých pokrmů těstoviny nikdy neproplachujte. Jednak byste je zbytečně zchladili a jednak z nich spláchnete chuť.
Pokud ale připravujete těstovinový salát, je zapotřebí mít těstoviny studené, a proto je potřeba je zchladit rychlým proudem ledové vody.
Nakonec do těstovin můžete přidat kousek másla nebo olivového oleje, aby se neslepily a získaly lahodnější chuť.