Domácí loupáky plněné marmeládou - postup přípravy
Klasické loupáky ze sladkého mléčného těsta pekly už naše babičky, prababičky i pra-prababičky. Tyhle sladké rohlíky byly oblíbenou svačinou školáků i dospělých a velmi často také zdobily snídaňovou tabuli. Jejich pečení přitom není nijak složité, a tak není problém si jimi zpestřit každodenní ranní vstávání. Navíc chutnají skvěle naplněné marmeládou, povidly, mletými ořechy, tvarohem, mákem nebo kokosem.
Ingredience
Do menší misky nalijte teplé mléko, přidejte sušené droždí, 40 g cukru a 20 g mouky. Jemně promíchejte a nechte na teplém místě asi čtvrt hodiny stát, dokud se na povrchu směsi nezačnou tvořit malé bublinky.
Do oddělené misky nasypejte mouku, přidejte k ní půl lžičky soli a zbývající cukr. Všechny sypké přísady dobře promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a do něho rozklepněte jedno vajíčko a přilijte připravený kvásek. Začněte hníst těsto pomocí elektrického hnětače, případně ručně. Během hnětení přidejte také změklé máslo.
Když těsto přestane lepit a drží tvar, vytvořte z něho kouli, zakryjte ji čistou bavlněnou utěrkou a nechejte ho kynout zhruba hodinu na teplém místě.
Po vykynutí si těsto položte na pomoučněný vál, rukama ho ještě trochu propracujte a rozdělte ho na 12 stejně velkých částí. Z každé části pak vytvarujte kouli. Ty pak seskládejte k sobě, přikryjte je opět utěrkou a znovu nechte kynout zhruba 15 minut.
Poté vezměte každou kouli a vyválejte z ní úzkou oválnou placku, která bude jen o něco málo delší než vaše dlaň. Na jeden okraj přidejte váleček marmelády (případně jiné zvolené náplně) a okrajem těsta náplň překryjte a prstem zamačkejte okraje.
Druhý konec těsta nakrojte na čtyři až pět proužků, které omotejte kolem rohlíčku. Loupáky pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je tam odpočívat dalších 15 až 20 minut.
Zbývající vejce rozšlehejte v misce a povrch rohlíčků jimi pomažte. Navrch je zasypejte sezamovými semínky a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu asi 25 až 30 minut, dokud jejich povrch krásně nezezlátne.
Podávejte čerstvé s šálkem dobrého čaje nebo kávy.