Zapečená cuketa s mletým masem, paprikou a sýrem - postup přípravy
Když se řekne cuketa, většina z kuchařů si ji představí přepůlenou, vydlabanou, naplněnou masem a nějakou aromatickou zeleninou, sypanou sýrem a zapečenou v troubě. Pokud právě vy jste se ve svém kulinářském světě s touto dobrotou ještě nesetkali, my vám ji v dnešním receptu velmi rádi představíme. Cuketová sezóna je totiž v plném proudu a byla by velká škoda toho nevyužít. Tak si namažte svaly, skliďte pár cuket ze zahrádky a pojďte se pustit do výborné a zdravé večeře.
Ingredience
Návod na přípravu:
Cukety dobře umyjte a osušte, odřízněte špičku se stopkou a podélně je rozkrojte na dvě poloviny. Pozor, slupku neloupejte! Měkké jádro cukety vydlabejte lžící a takto připravené cuketové mističky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a lehce je posypejte solí, pepřem a bylinkami.
Vydlabanou cuketovou dužninu pokrájejte na maličké kostičky. Papriku umyjte, rozkrojte, odstraňte stopku a jadřinec a také pokrájejte na co nejmenší kostičky. Očistěte také cibuli a česnek a obojí nasekejte najemno.
Na kamnech rozpalte pánev s trochou slunečnicového oleje a másla a osmahněte cibuli a česnek dozlatova. Pak přidejte pokrájenou papriku a cuketu a všechnu zeleninu za častého míchání smažte asi 5 minut. Nakonec ke směsi přidejte mleté maso, které posypejte solí a pepřem a restujte, dokud maso nezíská nazlátlou barvu a veškerá voda, kterou pustila zelenina, se neodpaří. Pak odstavte pánev z ohně a nechte ji 5 minut zchladnout. Přidejte nasekanou petrželku a polovinu jemně nastrouhaného sýra a promíchejte. Ochutnejte směs a případně ji ještě dosolte a dopepřete.
Z vydlabaných a posolených cuket vylijte vodu, kterou zelenina mezitím pustila, a jemně je otřete papírovou utěrkou. Pak poloviny naplňte směsí zeleniny a masa, povrch zasypejte zbylým sýrem a vraťte je zpátky na plech. Cukety vložte do předehřáté trouby na 220 °C a pečte je asi 20 až 30 minut.
Dobrou chuť.