Koláč s hruškovým krémem - postup přípravy
Pečené i nepečené dorty mají obojí svá specifika. Obojí je skvělé, každé však jiným způsobem. Co by se ale stalo, kdybychom zkombinovali to nejlepší z nepečených dortů na lahodném a jemném pečeném korpusu? Třeba lahodný ovocný pudinkový krém, šlehačkovou pěnu a delikátní sušenky? Jeden takový zajímavý recept vám dnes přinášíme. Uznáváme, že na první pohled je to možná trochu divočina, zato ale neskutečně lahodná!
Základ
Hruškový krém
Šlehačková pěna
Dozdobení
Návod na přípravu:
Rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem do pěny a jeden po druhém k nim přimíchejte žloutky. Hladkou mouku nasypejte do misky zvlášť, přidejte k ní prášek do pečiva a kakao a dobře promíchejte.
Tuto směs pak postupně přimíchejte k vaječné hmotě a vymíchejte jemné těsto. To nalijte do obdélníkového plechu vyloženého pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia po dobu asi 25 minut.
Po dopečení korpus nechte úplně vychladnout a pak ho podélně překrojte ostrým nožem, případně nití, na dva tenké pláty. Pokud si těsto upečete den předem, bude se vám krájet snáze a nebude mít tendenci tolik se při krájení rozpadat.
Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, osušte, oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Vsypte hrušky do hrnce a nechte je chvíli zahřát na kamnech. Pudinkový prášek rozpusťte ve 250 mililitrech studené vody a přilijte ho do hrnce s hruškami. Za stálého míchání vařte, dokud se hrušky v pudinkové vodě nerozvaří a nevytvoří hustou hmotu. Tu pak odstavte z kamen a nechte trochu zchladnout.
Hruškovým pudinkem pak rovnoměrně namažte jeden plát upečeného korpusu a zakryjte druhým plátem. Vyšlehejte šlehačku do tuhé pěny a přidejte k ní želatinu, kterou jste předtím rozpustili ve vodě podle návodu. Šlehačkovou hmotou poté potřete druhé patro dortu.
Nakonec vezměte sušenky Jaffa a rozložte je po celé ploše na šlehačkovou vrstvu. Takto připravený koláč vložte do ledničky na 24 hodin, aby ztuhl. Pak už stačí jen naporcovat a servírovat.
Dobrou chuť.