Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smetanová houbová omáčka

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Smetanová houbová omáčka - postup přípravy

Byli jste úspěšní při houbaření a teď se vám doma skví plný košík hub a vy přemýšlíte, co s ním? Pak vám poradíme skvělý recept na lahodnou smetanovou omáčku s houbami, která je velmi jednoduchá na přípravu, ale zato je moc chutná a hodí se prakticky ke všem myslitelným přílohám. Napadlo vás někdy zkusit k houbové omáčce třeba klasické italské gnocchi? Nechte se inspirovat a rozšiřte svůj sortiment houbových jídel o tuhle báječnou dobrotu.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Čerstvé houby po přinesení domů z lesa nejprve důkladně očistěte od jehličí a zbytků hlíny, případně odkrojte zbytky podhoubí a nakrájejte je na menší kostky nebo lépe na plátky, aby v omáčce krásně vynikly tvary hříbků. Ty jsou na tom přece nejkrásnější!




Vezměte jednu větší cibuli (případně dvě malé nebo jednu a půl středních), oloupejte slupku, překrojte ji na poloviny a každou z nich pak nasekejte na jemné kostičky.

Na kamna si položte větší hrnec a rozpusťte v něm dvě nebo tři lžíce másla, které případně můžete doplnit trochou rostlinného oleje. Když je tuk horký, nasypejte na něj nasekanou cibulku a nechte ji zesklovatět.


Očištěné a naplátkované houby přidejte k cibulce a zprudka je ze všech stran orestujte. Promíchejte je s cibulkou, přidejte poměrně velké množství soli a přidejte asi půl lžičky drceného kmínu. Opékejte celkem asi 10 minut a pak přilijte smetanu na vaření. Oheň ztlumte na mírnou úroveň, aby se vám smetana nepřipalovala, a přiveďte smetanu k varu. Pokud chcete omáčku hustší, připravte si vedle v pánvi jíšku z trochy másla a hladké mouky a nechte ji opéct na středně tmavou barvu.

Nakonec omáčku ochutnejte a případně dochuťte mletým černým pepřem (ve smetanové omáčce chutná fantasticky!), popřípadě ještě dosolte, pokud je to nutné. Odstavte z kamen a podávejte s houskovým knedlíkem nebo jinou oblíbenou přílohou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů