Zapečené bramborové harmoniky se slaninou a sýrem - postup přípravy
Brambory, slanina a sýr. Tři nekonečně lahodné ingredience, které samy o sobě a bez dalších přísad vytvoří něco neskutečně lahodného a voňavého. Takové jsou bramborové harmoniky plněné slaninou a sýrem a zapečené v troubě. Je to vlastně variace na klasické pečené brambory, kterou lze připravit jak v kuchyni v troubě, tak i třeba v divočině na ohníčku. Stačí k tomu jen pár surovin a kus alobalu, do kterého brambory zabalíte a vhodíte do ohně. Je to neskutečná dobrota.
Ingredience
Brambory důkladně umyjte a případně oloupejte. Můžete ale použít i neloupané brambory, slupka dodá celému pokrmu zajímavou rustikální příchuť.
Nožem pak po celé délce brambor vytvořte několik hlubokých a poněkud širších zářezů. Do těchto zářezů i po povrchu nasypejte podle chuti sůl a pepř, popřípadě jiné oblíbené koření.
Slaninu, pokud máte v celku, pokrájejte na silnější plátky. Pokud máte plátkovanou, rozdělte ji na menší kusy. Každý kousek slaniny pak vložte do přibližně stejně velkého plátku sýra a obojí pak vložte do každého zářezu v bramborách. Druhá možnost je střídat v bramborových zářezech jeden plátek slaniny a jeden plátek sýra, případně jako třetí možnost je vyplnit zářezy v bramborách jen slaninou a plátky sýra položit nahoru na bramboru. Zvolte tu variantu, která se vám bude líbit nejvíce.
Připravte si velký kus alobalu a vyložte jím plech na pečení. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů Celsia. Na alobal v plechu vyskládejte brambory, jejich povrch případně ještě dokořeňte a důkladně je do alobalu zabalte. Vložte do trouby a pečte po dobu kolem 40 minut.
Pokud máte rádi křupavou upečenou kůrčičku, můžete deset minut před dopečením sejmout z povrchu brambor hliníkovou fólii a nechat brambory dopéct odhalené dozlatova. To však lze samozřejmě pouze tehdy, pečete-li brambory v troubě a ne na ohni. Jinak je veškerý postup stejný, jen je třeba, v případě pečení ve žhavém popelu, upravit dobu pečení.