Pečené bramborové tyčinky - postup přípravy
Domácí křupavé dobroty k televizi nebo na party jsou jednou z nejzábavnějších a nejzajímavějších kulinářských úkolů. Obejít se na večírcích i u televize bez komerčních dobrot z továrny, které jsou plné palmového tuku, dochucovadel a konzervantů je totiž něco, co naše tělo velmi ocení. A kromě toho jsou tyhle dobroty i mnohem chutnější než ty z obchodu. Navíc si je můžete dopřát úplně čerstvé, a tehdy jsou úplně nejlepší. Níže vám přinášíme recept na domácí pečené bramborové tyčinky, které spadají přesně do této kategorie báječných domácích laskomin.
Ingredience
Bylinkové máslo
Brambory oloupejte, umyjte, nakrájejte na kostky a v hrnci s osolenou vodou je povařte doměkka. Pak je slijte, nechte odpařit veškerou přebytečnou vodu a rozdrťte či rozmixujte je na hladké pyré.
Zbylé suroviny jsou dávkované na každých 200 gramů bramborové kaše. Z tohoto množství vyrobíte 30 tyčinek. Chcete-li připravovat tyčinek víc, přepočítejte množství příslušným poměrem.
Do misky nasypejte hladkou mouku a přidejte na kostky pokrájené změklé máslo. Pomocí mixéru pak z těchto dvou surovin vymixujte drobivé těsto.
To pak přidejte do bramborového pyré, přidejte sůl a mletý černý pepř a důkladně vše zpracujte na jednolitou hmotu. Misku s bramborovým těstem zakryjte pokličkou, alobalem nebo fólií a nechte v lednici 1 hodinu odpočívat.
Poté vychladlé těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem jej vyválejte na tenkou obdélníkovou placku o rozměrech 20 x 30 centimetrů. Tu pak kráječem na pizzu rozkrájejte na podélné proužky silné 2 centimetry příčně překrojte na tři sloupce o délce kolem 10 centimetrů. Takto získáte 30 tyčinek.
Do misky vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou.
Zapněte troubu na 180 °C, plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyrovnejte na něj připravené tyčinky do tří sloupečků. Každou tyčinku na povrchu pomažte rozkvedlaným vajíčkem. Jeden sloupeček tyčinek posypejte sezamem nebo mákem, druhý italskými bylinkami a třetí hrubozrnnou solí.
Můžete také připravit česnekové máslo s bylinkami, kterým můžete před pečením tyčinky rovněž pomazat. Takto připravené vložte do trouby na 20 až 25 minut.
Upečené tyčinky nechte trochu zchladnout a podávejte samotné nebo doplněné o tatarku, guacamole nebo jinou oblíbenou omáčku.