Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené bramborové tyčinky

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Pečené bramborové tyčinky - postup přípravy

Domácí křupavé dobroty k televizi nebo na party jsou jednou z nejzábavnějších a nejzajímavějších kulinářských úkolů. Obejít se na večírcích i u televize bez komerčních dobrot z továrny, které jsou plné palmového tuku, dochucovadel a konzervantů je totiž něco, co naše tělo velmi ocení. A kromě toho jsou tyhle dobroty i mnohem chutnější než ty z obchodu. Navíc si je můžete dopřát úplně čerstvé, a tehdy jsou úplně nejlepší. Níže vám přinášíme recept na domácí pečené bramborové tyčinky, které spadají přesně do této kategorie báječných domácích laskomin.

Ingredience pro:
30 porcí

Ingredience

Bylinkové máslo

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory oloupejte, umyjte, nakrájejte na kostky a v hrnci s osolenou vodou je povařte doměkka. Pak je slijte, nechte odpařit veškerou přebytečnou vodu a rozdrťte či rozmixujte je na hladké pyré.




Zbylé suroviny jsou dávkované na každých 200 gramů bramborové kaše. Z tohoto množství vyrobíte 30 tyčinek. Chcete-li připravovat tyčinek víc, přepočítejte množství příslušným poměrem.

Do misky nasypejte hladkou mouku a přidejte na kostky pokrájené změklé máslo. Pomocí mixéru pak z těchto dvou surovin vymixujte drobivé těsto.

To pak přidejte do bramborového pyré, přidejte sůl a mletý černý pepř a důkladně vše zpracujte na jednolitou hmotu. Misku s bramborovým těstem zakryjte pokličkou, alobalem nebo fólií a nechte v lednici 1 hodinu odpočívat.

Poté vychladlé těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem jej vyválejte na tenkou obdélníkovou placku o rozměrech 20 x 30 centimetrů. Tu pak kráječem na pizzu rozkrájejte na podélné proužky silné 2 centimetry příčně překrojte na tři sloupce o délce kolem 10 centimetrů. Takto získáte 30 tyčinek.


Do misky vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou.

Zapněte troubu na 180 °C, plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyrovnejte na něj připravené tyčinky do tří sloupečků. Každou tyčinku na povrchu pomažte rozkvedlaným vajíčkem. Jeden sloupeček tyčinek posypejte sezamem nebo mákem, druhý italskými bylinkami a třetí hrubozrnnou solí.

Můžete také připravit česnekové máslo s bylinkami, kterým můžete před pečením tyčinky rovněž pomazat. Takto připravené vložte do trouby na 20 až 25 minut.

Upečené tyčinky nechte trochu zchladnout a podávejte samotné nebo doplněné o tatarku, guacamole nebo jinou oblíbenou omáčku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů