Mandarinkový cheesecake bez korpusu - postup přípravy
Taky už jste někdy přemýšleli o tom, že klasický korpus cheesecake jenom zbytečně kazí? Pokud ano, pak nejste sami. Narazili jsme na recept, který bude odpovídat přesně vašim představám o ideálním cheesecaku. Je totiž bez korpusu, je složený jen z jemné smetanové směsi a celý jeho povrch zdobí lahodné, svěží a šťavnaté mandarinky. Tento dezert je obzvláště chutný v teplém období, protože se podává studený, nicméně ostudu s ním neuděláte ani v zimě.
Ingredience
Poleva
Máslo rozpusťte na kamnech ve vodní lázni, případně v mikrovlnné troubě a nalijte ho do mísy. Přidejte k máslu tvaroh a vyklepněte čtyři vajíčka a vše důkladně promíchejte. Mějte na paměti, že máslo sice musí být tekuté, ale nemělo by být horké. V opačném případě by se v něm totiž vajíčka mohla srazit a mohli byste začít znovu. Všechny přísady společně vyšlehejte nejlépe elektrickým šlehačem či ponorným mixérem, abyste získali hladkou a jednolitou konzistenci.
V oddělené misce smíchejte pšeničnou krupici s práškem do pečiva, solí, cukrem a vanilkovým cukrem a dobře promíchejte. Tuto směs pak po částech přimíchejte do tvarohové hmoty a vytvořte jednolitou směs bez hrudek. Pakliže by vám přeci jenom nějaké vznikly, pomozte si tyčovým mixérem a jednoduše je rozmixujte.
Úplně nakonec do směsi přimíchejte také mandarinky, ze kterých slijte šťávu a odložte ji stranou. Promíchejte, hmotou naplňte dortovou formu vyloženou pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu kolem 40 minut. Během pečení troubu neotvírejte a po uplynutí doby pečení ji jen vypněte a nechte dort v uzavřené troubě dojít a úplně vychladnout. Jen tak zajistíte, že se vám tvarohové těsto nesrazí.
Když koláč dobře vychladne, vyrovnejte na jeho povrch scezené mandarinky. Nakonec uvařte polevu tak, že svaříte šťávu slitou z mandarinkových kompotů spolu s cukrem a bezbarvou polevou a tuto směs pak přelijte přes povrch dortu s vyskládanými mandarinkami. Pak dort vložte do lednice a nechte jej vychladit nejlépe přes noc, anebo alespoň tak dlouho, dokud poleva na povrchu dortu neztuhne.
Dobrou chuť.