Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasický recept na domácí jablečný koláč

Klasický recept na domácí jablečný koláč - postup přípravy

Jablečný koláč. Tuto lahůdku většina zná už od svých babiček a prababiček. Jak ho ale udělat skutečně výtečný? Podle poctivého domácího receptu to půjde jako po másle a ať už bude koláč určen pro vás, pro rodinu nebo kohokoliv dalšího, zaručeně se bude každý olizovat až za ušima. Na přípravu navíc nebudete potřebovat ani příliš mnoho surovin. Tak hurá do toho.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Vajíčka s cukrem rozmixujte dohromady, a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte olej, jogurt a postupně prosejte mouku. Nakonec do směsky přisypte prášek do pečiva a všechny ingredience pořádně promíchejte.




Vzniklé těsto rozdělte na dvě, alespoň přibližně stejné části. Jednu polovinu rovnoměrně naneste na předem přichystaný plech. Ten musíte nejdříve vymazat máslem, nebo herou a vysypat moukou. Plech s těstem vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 190 stupňů.

Mezitím si nastrouhaná jablka povařte spolu s cukrem. Krásně tím nasládnou a mírně zkaramelizují. Pro ochucení můžete kápnou trošku citronu. Nakonec přidejte krupici a lžičku skořice.

Po 10 minutách můžete vytáhnout plech z trouby a nanést na těsto připravenou náplň. Celé to pak rovnoměrně přikryjte druhou půlkou těsta a vložte zpět do trouby. Nechte zapéct a koláč vytáhněte až začne navrchu hezky hnědnout. Pro kontrolu můžete koláč propíchnout párátkem a zjistit, jestli se těsto nikde nelepí.

Jablečný koláč nechte vychladnout a poprašte jej práškovým cukrem. No a na závěr si ho stačí pouze pořádně vychutnat!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů