Nepečený sušenkový salám - postup přípravy
Název tohoto pokrmu sice může znít zvláštně, ale jedná se o velmi jednoduchou a zajímavou chuťovku. Kdo nechce péct opulentní dorty a chce pohostit návštěvu něčím sladkým, je sušenkový salám jasná volba.
Ingredience
Unikátem sušenkového salámu je jak to, že je nepečený, tak i to, že je jednoduchý. Základem jsou sušenky, suché, bez jakékoliv náplně. Ty se následně na menší kousky nalámou do mísy. S velikostí jednotlivých kusů si není nutné lámat nijak výrazně hlavu.
Příprava základu
Když jsou sušenky v míse, připraví se základ, kterým se následně zalijí. Do hrnce se nalije mléko, přidá se cukr, rumová esence (nebo klasický rum) a dále máslo. Vše se začne postupně ohřívat. Máslo se začne rozpouštět a směs se bude míchat. Po rozpuštění másla přidáváme kakao a vše důkladně promícháme. Na závěr se do směsi zamíchají také rozinky.
Zalití sušenek
Když má směs strukturu hustějšího kakaa, vezme se hrnec a obsahem se zalijí všechny nalámané sušenky v míse. Následně už stačí směs jenom důkladně promíchat, aby došlo k tomu, že se jednotlivé ingredience propojí a sušenky důkladně nasáknou čokoládový základ.
Tvorba salámu
Na připravené prkénko dejte potravinovou folii a tu důkladně posypejte strouhaným kokosem. Dále zde postupně vyrovnávejte kakaovou směs. Ideálně do středu, to přibližného salámového tvaru. Poté znovu posypte kokosem a již můžete použít potravinovou folii k tomu, abyste vytvořili požadovaný oválný, klasický salámový tvar.
Na závěr do lednice
Sušenkový salám s rozinkami a kakaem je v podstatě hotový. Aby držel svůj požadovaný tvar, je nutné ho vložit asi na 2 hodiny do lednice. Poté ho vyndejte, vybalte z potravinové folie a v tu chvíli ho můžete také nakrájet na kolečka o velikosti zhruba jednoho centimetru. Takto servírujte.