Chutný a zdravý salát z čerstvých mrkví - postup přípravy
Chcete si dopřát notnou dávku vitamínů? Pak vsaďte na mrkvový salát s česnekem a bílým jogurtem. Oceníte jej nejen samotný k lehké až téměř dietní večeři, ale také jako oblohu k masovým či zeleninovým pokrmům.
Ingredience
Začněte tím, že si mrkve oloupejte, omyjete je a následně nastrouháte nahrubo do větší mísy.
Nyní si v pánvi rozpalte rostlinný olej a orestujte na něm zlehka strouhanou mrkev ze všech stran.
Pak vložte opět do mísy, zakápněte hustým bílým jogurtem, vložte prolisované česnekové stroužky a dle chuti opepřete, osolte a zasypte mletou červenou paprikou.
Všechny suroviny pečlivě promíchejte vařečkou nebo lžící a hotový salát před podáváním dejte chladit na pár minut do lednice.
Až bude mrkvový salát řádně vychlazený, vyjměte jej z lednice a ihned podávejte. Skvělý bude samotný s čerstvým pečivem typu bageta, rohlík, houska nebo jej můžete přidat ke kuřecímu plátku s opečeným bramborem i k zapečeným francouzským bramborám. Přejeme vám dobrou chuť.
Pokud máte v oblibě pikantní chutě, můžete sladkou mletou papriku nahradit tou pálivou. Vhodné je pak i chilli koření. Zdá se vám výše zmíněný salát poněkud fádní? Tak si jej ozvláštněte dalšími ingrediencemi! Hodit se bude k strouhané mrkvi například grilované kuřecí maso pokrájené na kousky, uzená šunka anebo vařená vejce. Možné je přidat i sladkou čerstvou papriku. Pro intenzivnější chuť lze zakápnout salátek i klasickou či lehčí majonézou.