Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené placky z čerstvého zelí z kefírového těsta

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Smažené placky z čerstvého zelí z kefírového těsta - postup přípravy

Vajíčka ke snídani jsou zdravá klasika. Co ale s tím, pokud se vám už tak trochu přejídají? Poradíme neobvyklý recept na snídaňové či svačinové placky, na jejichž výrobu vajíčko využijete také, ale jejich chuť je naprosto ojedinělá. To díky tomu, že při jejich přípravě použijete také příjemně nakyslý kefír a navrch čerstvé krouhané zelí. Získáte tak skvělou snídani plnou vitamínů, která je ale rychlá, snadná a nestojí moc peněz.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Před přípravou vyndejte všechny suroviny z lednice, aby získaly pokojovou teplotu. Díky tomu se pak lépe spojí.




Zelí očistěte a případně odstraňte poškozené svrchní listy. Hlávku ostrým nožem nakrouhejte na tenčí nudličky, které vložte do hluboké mísy. Přisypejte půl čajové lžičky soli (případně podle chuti) a dobře zelí promněte rukama tak, abyste ho co nejvíce podrtili a rozlámali, aby bylo měkčí.

(Pokud máte tvrdší a vláknitější podzimní zelí, můžete ho předem povařit v horké vodě nebo orestovat pět minut na pánvi s olejem. Pak ho ale před další přípravou nechte vychladnout.)

Do mísy se zelím nalijte kefír, vyklepněte jedno vajíčko a dochuťte mletým černým pepřem, případně dalším kořením. Všechny přísady velmi dobře promíchejte. Přidejte jedlou sodu nebo prášek do pečiva a znovu dobře promíchejte.


Nakonec do těsta po menších částech prosejte přes sítko hladkou mouku a důkladně ji vmíchejte do směsi tak, aby v ní nezůstaly žádné hrudky.

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Lžící odebírejte kousky těsta a na pánvi z nich vytvarujte tenčí placičky, které po obou stranách smažte na středním ohni dozlatova. Po dosmažení je vyhoďte na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.

Podávejte čerstvé s kopečkem zakysané smetany a sypané koprem, pažitkou nebo petrželkou. Chutnat vám budou skvěle ale i jen tak samotné a vychladlé jako vydatná svačina na cesty.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů