Domácí tlačenka z vepřového kolena - postup přípravy
S nostalgií vzpomínáte na zabijačkové hody a libovou tlačenku s čerstvým chlebem? Pak si ji můžete připravit vcelku snadno i doma na trochu jiný způsob. Postačí vám k tomu vepřová kolena, několik dalších běžně dostupných ingrediencí a trocha té trpělivosti.
Ingredience
Začněte tím, že si pečlivě omyjete studenou vodou vepřová kolena. Ta pak vnořte do velkého hrnce s dvěma a půl litry vody. K masu také přidejte bobkové listy, celé bobule pepře, sůl, jednu loupanou cibuli a vařte vše po dobu 4 hodin.
Dokončování domácí tlačenky z vepřového kolena a její tuhnutí v lednici
Po uplynutí čtyř hodin vyjměte vepřová kolena z hrnce a oberte maso od kosti. Mělo by se rozpadat. Posléze obrané maso pokrájejte na menší kousky a ochuťte prolisovanými stroužky česneku.
Důkladně promíchejte a dle preferencí ještě osolte a opepřete. Nyní si k ruce vezměte čistou PET lahev bez hrdla a vrchní části, do které navrstvěte vepřové koleno a vše přelijte asi 200 mililitry masového vývaru (použijte ten, který jste připravili vařením kolen). Povrch nádoby překryjte potravinovou fólií a dejte tlačenku tuhnout do lednice na 24 hodin.
Servírování tlačenky z vepřového kolena
Druhý den vyjměte domácí tlačenku z lednice a odstraňte plastový obal. Pokrm pokrájejte na stejně silná kolečka a podávejte třeba s lihovým octem, čerstvou a na kolečka pokrájenou cibulí, mletým pepřem a kváskovým chlebem.
Domácí vepřová tlačenka ovšem bude chutná i s nakládanou zeleninou (kyselé okurky, cibulky) anebo s plnotučnou hořčicí. Přejeme vám dobrou chuť.