Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí tlačenka z vepřového kolena

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 300 minut
čas vaření Vaření: 240 minut

Domácí tlačenka z vepřového kolena - postup přípravy

S nostalgií vzpomínáte na zabijačkové hody a libovou tlačenku s čerstvým chlebem? Pak si ji můžete připravit vcelku snadno i doma na trochu jiný způsob. Postačí vám k tomu vepřová kolena, několik dalších běžně dostupných ingrediencí a trocha té trpělivosti.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Začněte tím, že si pečlivě omyjete studenou vodou vepřová kolena. Ta pak vnořte do velkého hrnce s dvěma a půl litry vody. K masu také přidejte bobkové listy, celé bobule pepře, sůl, jednu loupanou cibuli a vařte vše po dobu 4 hodin.




Dokončování domácí tlačenky z vepřového kolena a její tuhnutí v lednici

Po uplynutí čtyř hodin vyjměte vepřová kolena z hrnce a oberte maso od kosti. Mělo by se rozpadat. Posléze obrané maso pokrájejte na menší kousky a ochuťte prolisovanými stroužky česneku.

Důkladně promíchejte a dle preferencí ještě osolte a opepřete. Nyní si k ruce vezměte čistou PET lahev bez hrdla a vrchní části, do které navrstvěte vepřové koleno a vše přelijte asi 200 mililitry masového vývaru (použijte ten, který jste připravili vařením kolen). Povrch nádoby překryjte potravinovou fólií a dejte tlačenku tuhnout do lednice na 24 hodin.


Servírování tlačenky z vepřového kolena

Druhý den vyjměte domácí tlačenku z lednice a odstraňte plastový obal. Pokrm pokrájejte na stejně silná kolečka a podávejte třeba s lihovým octem, čerstvou a na kolečka pokrájenou cibulí, mletým pepřem a kváskovým chlebem.

Domácí vepřová tlačenka ovšem bude chutná i s nakládanou zeleninou (kyselé okurky, cibulky) anebo s plnotučnou hořčicí. Přejeme vám dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů