Chutný, snadný a rychlý letní zmrzlinový dort - postup přípravy
Horká letní sezóna je to pravé pro výrobu domácích zmrzlinových dortů ze smetany a pravé čokolády. Je to skvělá alternativa kupovaných polárkových dortů, které jsou buďto drahé, anebo málo kvalitní (případně obojí). Doma máte plnou kontrolu nad kvalitou použitých surovin, které navíc můžete přizpůsobit své aktuální chuti i možnostem. Je-li libo čokoláda, ovoce či karamel? Žádný problém! Stačí si jen recept libovolně přizpůsobit.
Korpus
Zmrzlina
Poleva
Na korpus nalámejte sušenky do misky robota a rozdrťte je na prach. Pokud nemáte robot či mixér, vložte je do sáčku a paličkou či válečkem jim dejte co proto. 🙂
Rozdrcené sušenky vyklopte do misky, přilijte k nim plnotučnou smetanu a máslo, které jste předtím rozpustili v mikrovlnné troubě nebo na kamnech ve vodní lázni. Směs promíchejte, dokud se nespojí do homogenní směsi, která drží tvar. Pokud to tak není, přidejte ještě trochu smetany.
Dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi vyložte papírem na pečení a okraje zakryjte přilnavou fólií. Sušenkové těsto vložte do formy a důkladně ho upěchujte na dno. Takto vložte do lednice, kde korpus chlaďte alespoň hodinu či dvě.
Zatímco se korpus chladí, přesuňte se k dalším částem výroby. Vezměte to od konce a vyrobte čokoládovou polevu. V mikrovlnce či v parní lázni rozpusťte čokoládu a přilijte k ní plnotučnou smetanu. Zahřívejte a míchejte, dokud nedocílíte homogenní konzistence.
Polevu nechte zchladnout na pokojovou teplotu a naplňte ji do cukrářského zdobicího sáčku.
Do mixéru nalijte smetanu ke šlehání a spusťte mixování na nejnižší rychlost. Když se začnou objevovat první bublinky, přisypejte vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání, přičemž zvyšte obrátky na maximum.
Tenkým pramínkem přilijte kondenzované mléko a pokračujte v míchání, dokud nezískáte měkkou pěnu. V tu chvíli je zmrzlina hotová.
Rozdělte smetanovou hmotu na dvě poloviny a do jedné z nich důkladně vmíchejte kakao.
Vyjměte korpus z lednice a na dno rozmístěte odděleně několik lžic kakaové zmrzliny. Každý „bobánek“ obkružte čokoládovou polevou a postříkejte i jeho povrch.
Mezery mezi kakaovými kuličkami vyplňte bílou zmrzlinou. Na ni opět položte několik kuliček z čokoládové hmoty a opět je obkružte a postříkejte polevou. Znovu vyplňte mezery bílou hmotou a takto pokračujte, dokud vám nedojdou všechny přísady.
Povrch dortu nakonec postříkejte zbylou čokoládovou polevou, kterou špachtlí rovnoměrně rozprostřete po celé ploše dortu. Několikrát udeřte do stolu, aby si zmrzlinová hmota sedla a zaplnila případné mezery.
Špejlí pak na povrchu dortu vytvořte spirálovité útvary tak, že zasunete tyčku asi 1 cm do dortu (ne hlouběji, abyste nepoškodili čokoládové kuličky).
Hotový dort vložte do mrazáku na 5 až 7 hodin, poté odstraňte formu, přeneste dort na podnos a ihned podávejte.
Dobrou chuť.