Mléčné bochánky z kynutého těsta - postup přípravy
Milujete domácí pečivo, ať už je sladké anebo slané? Pak si zkuste upéct dokonalé mléčné bochánky z kynutého těsta! Konzumovat je můžete nejen k snídani s marmeládou, ale také na svačinu s šálkem kávy.
Ingredience
Nejprve si do velké mísy nasypte hladkou mouku. Poté v ní udělejte důlek a do něj vlijte teplou vodu, teplé mléko, olivový olej a také přisypte sůl, krupicový cukr a sušené droždí.
Ze všech surovin vypracujte hladké a vláčné těsto do tvaru bochánku. Ten pak umístěte do olejem vymazané mísy a nechte kynout alespoň hodinu na teplém místě. Nezapomeňte přikrýt víkem anebo utěrkou.
Tvarování mléčných bochánků a jejich pečení v troubě
Až těsto vykyne, vyjměte ho na mírně pomoučený vál a ještě několikrát propracujte rukama. Nakonec ho rozdělte na asi devět stejně velkých kousků. Každý z nich pak vyválejte na placku, tu na jedné straně nařízněte nožem a zarolujte kolem dokola.
Tak vám vznikne jakýsi trojúhelníkový bochánek. Jednotlivé kusy vyskládejte na plech s pečícím papírem, pomažte mlékem, posypte dle libosti sezamem a dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut při teplotě 200 °C.
Servírování mléčných bochánků
Upečené mléčné bochánky vyjměte z trouby, nechte zchladnout a poté podávejte dle preferencí. Hodit se bude k sladkému pečivu ovocný jogurt, Nutella, džem, marmeláda, sladký tvaroh a podobně. Možné je pečivo také před pečením naplnit třeba slazeným mletým mákem a švestkovými povidly. Přejeme vám dobrou chuť.