Smažené věnečky z odpalovaného těsta - postup přípravy
Máte rádi dezerty z odpalovaného těsta? Pak vás jistě nadchne následující recept na smažené věnečky. Oproti těm pečeným jsou rozhodně křupavější. A že nemáte cukrářský sáček na nanášení těsta? I to není žádný problém! Postačí vám obyčejná PET lahev.
Ingredience
Začněte tím, že si do menšího hrnce vlijete studenou vodu. Pak k ní přidejte rostlinný olej a zahřívejte do bodu varu. Následně přisypte sůl, krupicový cukr, vanilkový cukr a nakonec i hladkou mouku.
Ze všech ingrediencí vytvořte homogenní odpalované těsto (stálým mícháním). Začne se po nějaké době oddělovat od okraje hrnce. V této chvíli jej odstavte z plotny a nechte zchladnout.
Vrstvení těsta do PET lahve a tvoření věnečků
Dále těsto vyjměte z hrnce na pracovní plochu a ještě rukama vyválejte a prohněťte. Pak jej zabalte do potravinové fólie a nechte stranou. Mezitím si připravte čistou menší PET lahev.
Do víčka také rozžhaveným nožíkem udělejte hvězdicovitý otvor. Nádobu následně naplňte kousky těsta a zavíčkujte. Tlakem tvořte věnečky na tác či pracovní plochu a okraje dobře připevněte k sobě.
Smažení věnečků z odpalovaného těsta a jejich servírování
Připravené věnečky z odpalovaného těsta nakonec smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova z obou stran. Poté je pokládejte na papírové utěrky, aby okapal přebytečný tuk. Dezert podávejte mírně zchladlý třeba se skořicovým cukrem. Dokonalý ovšem bude i s rozpuštěnou mléčnou či hořkou čokoládou (věnečky v ní můžete namáčet). Přejeme vám dobrou chuť!