Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Malinový džem ze dvou surovin

Malinový džem ze dvou surovin - postup přípravy

Letošní rok přeje úrodě šťavnatých malin. Keříky jsou obsypané sytě růžovými sladkými plody a vy jistě pilně vymýšlíte, do čeho všeho je můžete v kuchyni zpracovat. Pokud už vám ale fantazie dochází, zato malin máte stále spoustu, udělejte z nich džem. Ten můžete použít kdykoliv během roku a snadno nahradí samotné čerstvé maliny. Výroba je jednoduchá a pokud máte pár skleniček a trochu cukru, považujte džem již předem za hotový.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Pokud jsou maliny čisté a suché, není třeba je před zpracováním nijak čistit ani umývat. Stačí je přebrat a odstranit případné stopky nebo zkažené kousky.




Pokud byste si všimli malých bílých housenek, nemusíte maliny hned vyhazovat. Stačí je namočit do osolené vody, kde je nechte 10 minut stát (1 čajová lžička na 1 litr vody) a odstranit larvy, které vyplavou na hladinu. Poté plody opláchněte pod hojným proudem čisté vody a v cedníku je nechte okapat.

Maliny nasypejte do hrnce a zasypejte je cukrem tak, že střídáte vrstvu malin a vrstvu cukru. Můžete případně namísto toho misku protřepat, anebo promíchat, ale střídání vrstev je efektivnější.

Nechte ovoce v hrnci stát asi 3 nebo 4 hodiny, během kterých uvidíte, jak se z plodů uvolňuje temně růžová šťáva. Poté hrnec s malinami postavte na kamna a na středním ohni za stálého míchání přiveďte k varu.


Míchejte dál, dokud se všechen cukr dokonale nerozpustí. Poté nechte směs vařit dalších 5 minut, během nichž odstraňujte světlou pěnu, která se začne tvořit na hladině.

Když uvařené maliny zprůhlední a přestanou tvořit na povrchu pěnu, odstavte hrnec z kamen a bez prodlení přelijte zavařeninu do sterilizovaných skleniček. Pevně je uzavřete víčky a otočte vzhůru nohama. Takto skleničky zakryjte několika bavlněnými utěrkami, ručníkem či dekou a nechte zvolna úplně vystydnout.

Nakonec skleničky s ovocnou pomazánkou uskladněte na chladném a temném místě, kde vám vydrží i déle než rok.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů