Cuketová směs na pečivo i do sklenic - postup přípravy
Pokud opět stejně jako každý rok váháte, jak upotřebit cukety, máme pro vás ten správný recept. Cuketová směs s mrkví se hodí jak ještě teplá rovnou na pečivo jako netradiční „pomazánka“, tak na uložení do sklenic, ve kterých ji můžete uchovávat až několik měsíců – a bez zavaření.
Ingredience
Cukety oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a poté na kostky. Ty by měly být velké zhruba 1–2 cm. Cibuli nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte najemno. Rajčata překrojte na polovinu, odstraňte z nich slupku a také je nastrouhejte. Nakonec si připravte také česnek, který prozatím stačí pouze oloupat.
Poté do velké pánve vložte cuketu a přilijte vodu. Duste ji, dokud nebude téměř úplně měkká. Na další pánvi si mezitím na oleji osmahněte cibuli, přidejte mrkev a rajčatovou pastu a míchejte, aby se směs nepřipálila. Poté přidejte nastrouhaná rajčata a ochuťte podle chuti solí a pepřem.
Když je zelenina měkká, smíchejte obsah obou pánví do jedné a pořádně promíchejte. Nechte společně chvilku podusit a poté přidejte prolisovaný česnek. Opět vše pořádně promíchejte a nechte směs dusit další 2 minuty. Nakonec znovu dochuťte solí a pepřem a sejměte směs ze sporáku. Nechte vychladnout.
Hotovou směs poté můžete ihned podávat. Nejlépe chutná na opečeném toastu, a to i bez masa, nebo si k ní můžete podle potřeby cokoliv přidat. Můžete ji také ještě horkou dát do čistých sterilizovaných sklenic a zavíčkovat. Směs se tak zakonzervuje a v lednici nebo na jiném chladném místě vám vydrží i několik měsíců.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.