Zlatavé opečené brambory na másle se zeleným chilli a čerstvým koriandrem - postup přípravy
Připravte si pytel nových brambor a dejte se do smažení. Proč celý pytel? Protože tyhle brambůrky zmizí ze stolu, aniž si toho stačíte všimnout. Díky unikátní kombinaci koření jsou totiž tak neskutečně dobré, že jste nic podobného dost možná ještě nejedli. Tyhle vás rozhodně nesmí minout.
Ingredience
Připravte si nové brambory malého vzrůstu, které důkladně umyjte a vydrbejte kartáčkem od nečistot, ale slupku z nich neškrábejte. Vsypte je do hrnce se studenou vodou tak, aby byly všechny brambory úplně ponořené. Přiveďte vodu s bramborami na prudkém ohni k varu a když začne bublat, přidejte dvě čajové lžičky soli, ztlumte plamen na minimum, zakryjte pokličkou a nechte zvolna probublávat asi 15 minut.
Abyste zjistili, že jsou brambory dostatečně uvařené, zapíchněte do jedné z nich ostří tenkého nože. Když nůž klade odpor a brambora je tuhá, ještě je nechte chvilku vařit. Jestliže projede do brambory jako do másla, je vaření u konce. V tom případě slijte vodu a nechte brambory trochu vychladnout. Pak je překrájejte na poloviny.
Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nastrouhejte na jemném struhadle, česnek prolisujte a obojí promíchejte. Nať koriandru nasekejte najemno. Papričku jalapeño rozkrojte na poloviny, zbavte ji stopky, jadřince i zbytků semínek a rozkrájejte ji na jemné kostičky.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou olivového oleje a přidejte dvě lžíce másla. Když je máslo rozpuštěné, přihoďte do pánve uvařené a rozpůlené brambory, zasypejte je kořením na kuře, solí a oreganem a smažte je za občasného míchání asi 15 minut. Pak přidejte zbytek másla, zakápněte ještě trochou olivového oleje, přidejte směs strouhané cibule s česnekem a jemně nasekanou chilli papričku. Přisypejte ještě špetku oregana a pár minut restujte a pak promíchejte s bramborami. Na mírném ohni opékejte další hodinu, zasypejte čerstvou natí koriandru, promíchejte a podávejte.