Italský chléb focaccia s rajčaty, cibulí a černými olivami - postup přípravy
Nadýchaná, jemná, voňavá a plná šťavnatých rajčat, oliv a sýra. To je pravá italská focaccia, která nesmí chybět v repertoáru žádného moderního kuchaře. Přinášíme vám snadný a rychlý recept, který vám tajemství tohoto zajímavého a voňavého pečiva prozradí jednou pro vždy.
Těsto
Na ozdobu
Do hluboké mísy prosejte přes sítko hladkou mouku. Uprostřed vyhlubte jamku a nalijte do ní teplou (ale ne horkou) vodu. Přisypejte jednu čajovou lžičku cukru, stejné množství soli a sušené droždí. Vše zalijte 30 ml olivového oleje a vařečkou vše začněte míchat a pokračujte v tom tak dlouho, dokud nezískáte pružné a lepivé těsto. To zakryjte přilnavou fólií a nechte ho jednu hodinu kynout při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Plech na pečení vytřete olivovým olejem a vyklopte do něj vykynuté těsto, které rukou rozprostřete rovnoměrně po celé ploše pekáčku. Znovu zakryjte fólií a nechte kynout dalších 30 minut. Poté opatrně fólii sloupněte, pokapejte povrch olejem (30 ml) a pomocí prstů těsto po celé ploše propíchejte (díky tomu se během pečení na těstě nebudou tvořit bubliny).
Umyjte a osušte cherry rajčátka a rozpulte je podélně na poloviny. Ty vyskládejte v rovnoměrných rozestupech na celý povrch připraveného těsta v plechu. Olivy nakrájejte na kolečka a rozmístěte je do prostorů mezi rajčaty. Oloupejte červenou cibuli, rozkrojte ji na poloviny a nakrájejte na tenké nudličky. Ty opět rozložte po celém povrchu těsta. Nakonec vše zasypejte aromatickými bylinkami a poklaďte sýrem rozkrájeným na menší kostky.
Připravené těsto vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte ho asi 25 minut, dokud jeho povrch krásně nezezlátne a sýr se nerozpustí. Focacciu nechte trochu zchladnout, rozkrájejte na proužky a s velikou chutí podávejte.