Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená cuketa s bramborami a mrkví z jednoho pekáčku

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Zapečená cuketa s bramborami a mrkví z jednoho pekáčku - postup přípravy

Zapékání je jedním z nejlepších způsobů, jak připravit zeleninu. Když pak navíc zkombinujete krásně zelenou cuketu s červenou mrkví a žlutými bramborami, získáte navíc také nádherný pokrm, který bude lahodit nejen jazyku, ale také oku. Máte-li rádi zeleninu, nechte se inspirovat tímto báječným receptem.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Nejdříve ze všeho oloupejte brambory, očistěte mrkev a umyjte a osušte cuketu, kterou zbavte obou konců. Oloupejte také cibuli a stroužky česneku. Veškerou připravenou zeleninu pak nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud chcete, cibuli můžete nasekat nožem a česnek prolisovat lisem. Obojí ale můžete stejně dobře nastrouhat a výsledek bude stejně dobrý.

2. KROK

Připravte si strouhanku (pokud nemáte hotovou z obchodu, rozdrťte v mixéru dva krajíce suchého chleba), nasypejte ji na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C, kde ji upečte dozlatova. Upečenou strouhanku pak přisypejte do mísy se strouhanou zeleninou. Přidejte také nadrobno nasekanou petrželovou nať a vyklepněte tři nebo čtyři vajíčka, přisypejte podle chuti sůl a mletý černý pepř a zakápněte olejem. Všechny přísady pak velmi dobře promíchejte.

3. KROK

Zapékací misku vymažte rostlinným olejem a přeneste do ní z mísy připravenou zeleninovou směs. Lžící ji v pekáčku rovnoměrně rozprostřete a upěchujte ji. Vložte směs do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zeleninu po dobu kolem 40 až 50 minut, dokud se nevytvoří na povrchu krásně zlatavá kůrčička. Pokud chcete, můžete 10 minut před dopečením zasypat povrch směsi nastrouhaným sýrem a dopéct ji spolu s ním. Díky tomu bude dobrota ještě mnohem voňavější.

4. KROK

Hotovou zapečenou zeleninu nechte mírně vychladnout a ihned čerstvou podávejte. Můžete ji na talíři doplnit o oblíbenou bylinkovou omáčku ze zakysané smetany či drcených rajčat.  

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů