Domácí kynuté máslové croissanty plněné sladkým tvarohem - postup přípravy
Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jednoduché domácí máslové croissanty, které jsou neskutečně jemné a vláčné a plněné báječným sladkým tvarohem. Jsou rychlé, nenáročné na suroviny a snadné na přípravu. Ty prostě musíte vyzkoušet.
Těsto
Náplň
Sirup
Do hluboké mísy nalijte hrnek teplého mléka a stejné množství teplé vody. Přidejte jeden sáček sušených kvasnic a dvě polévkové lžíce cukru. Vše promíchejte a nechte na teplém místě stát asi 5 minut, aby se kvasinky aktivovaly. Poté do mísy ke kvásku přidejte jedno vejce, špetku soli a hladkou mouku a zadělejte hutné a nelepivé těsto. Nejsnáze vám tato práce půjde s pomocí elektrického hnětače či kuchyňského robotu.
Když je těsto hotové, ručně jej trochu propracujte, zformujte z něho kouli, její povrch i povrch mísy potřete trochou oleje, zakryjte je čistou utěrkou a nechte 30 až 40 minut kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj původní objem. Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál, rukama ho jemně propracujte, aby zvláčnělo a rozdělte ho na čtyři stejně velké části, které zformujte do tvaru koulí. Vyskládejte je vedle sebe na talíř, zakryjte utěrkou a nechte je chvilku odpočinout.
Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky, vezměte jednu těstovou kuličku a rozválejte ji válečkem na tenkou placku. V mikrovlnné troubě nebo na kamnech rozehřejte trochu másla a pomažte jím celý povrch rozváleného plátu těsta. Kráječem na pizzu pak těsto rozkrájejte na 16 stejně velkých trojúhelníků.
V misce smíchejte tvaroh s cukrem a elektrickým šlehačem či vidličkou jej vyšlehejte do hladké konzistence. Na širší stranu každého trojúhelníku vložte trochu tvarohové náplně a stočte rohlíček od nejširší straně k nejužší. Vyskládejte je vedle sebe v mírných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Vyšlehejte vajíčko s cukrem a trochou vody a touto směsí potřete povrch všech rohlíčků na plechu. Pak je vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je po dobu kolem 15 až 20 minut, dokud jejich povrch krásně nezezlátne.
Do hrnce nalijte hrnek vody a nasypejte hrnek cukru. Na mírném ohni zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pokud chcete, můžete přidat i sáček vanilkového cukru nebo citrónové šťávy. Každý upečený rohlík pak dvakrát až třikrát ponořte do hrnce s cukrovým sirupem, nechte zaschnout a podávejte.